Upcoming Exam
Home - Career News - Common Written Exam Expected Paper for Banking Exam – General Awareness

Common Written Exam Expected Paper for Banking Exam – General Awareness

Common Written examination for Banking Job Recruitment is conducted on September of this year. CWE Banking exam will the first of it’s type and it is expected that more than 20 Lacs people will fill the form or sit for the exam in India.

Preparation of General Awareness for Banking exam is little tough because there are various question asked in Bank’s GS paper related to Economics, Finance, banking, Current Affairs etc. it’s tough to keep track of everything within short period of time.

Here is the few current affairs which are expected in recent banking exam. It is collected through the various sources and prepared after keeping the mind the Common Written exam of Sept.

1. The Rate on which Banks borrow from the RBI is called—
(A) SLR
(B) CRR
(C) Interest Rate
(D) Bank Rate
(E) Repo Rate

Ans : (D)
2. M. K. Narayan has taken over as the Governor of—
(A) Gujarat
(B) Assam

(C) Meghalaya
(D) West Bengal
(E) None of these
Ans : (D)

3. Which of the following will be the venue of the India-ASEAN Summit to be held in 2012 ?
(A) Tokyo
(B) Jakarta
(C) Beijing
(D) New Delhi
(E) None of these
Ans : (D)
4. As we know the RBI is the apex Bank of India, similarly the apex Bank of USA is called—
(A) Federal Reserve
(B) The Central Bank of USA
(C) Bank of America

(D) Central National Bank of USA
(E) None of these
Ans : (A)
5. As per the newspaper reports the Standards and Poors (S&P) has changed India’s sovereign rating from ‘Negative’ to ‘Stable’. This means—

1. India’s economic condition has improved a lot.
2. There is no pressure of inflation of the economy as it is well under control.
3. India’s economic condition has further gone down as it has failed to control the fiscal deficit.

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2

(E) None of these
Ans : (C)
6. As per the Foreign Trade Policy (FTP) unveiled by the UPA Govt. in August 2009, India will try to capture new markets for its exports in Asia, Latin America, Africa and Oceania etc. Earlier amongst the following were India’s biggest export markets ?
1. USA
2. Europe
3. SAARC Nations
(A) Only 1

(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

Ans : (A)
7. As per the recent reports published in various newspapers, the core infrastructure industries registered a 4.5% growth in the month of February 2010. This figure does not include the performance of which one of the following industries; as it is not a core industry ?

(A) Coal
(B) Power
(C) Paper
(D) Cement
(E) All are core industries
Ans : (C)
8. Who amongst the following has taken over as the new Chief of the Armed Forces ?
(A) Pradeep V. Naik

(B) V. K. Singh
(C) Suresh Mehta
(D) Deepak Kapoor
(E) None of these
Ans : (B)
9. As per the provisions made in the Union Budget 2010-11, Govt. will infuse Rs. 16,500 crores in banks to make their capital base strong. This money will be infused in which of the following types of banks ?
(A) Gramin Banks
(B) Cooperative Banks
(C) National Housing Banks
(D) Public Sector Banks
(E) None of these
Ans : (D)
10. Who amongst the following is the recipient of the Nobel Prize for Peace in 2009 ?
(A) Herta Mulber
(B) Barack Obama

(C) Martli Ahtisaari
(D) Paul Krugman
(E) None of these
Ans : (B)
11. As reported in various financial newspapers the Govt. of India is planning to link the prices of diesel and petrol to market prices and may also introduce a graded system of sharing subsidy. If it is done this will be in order to implement the recommendation of which of the following committees ?
(A) Murli Deora Committee
(B) C. Rangarajan Committee
(C) Kirit Parikh Committee
(D) S. Sundareshan Committee
(E) None of these

Ans : (C)
12. Which of the following schemes of the Govt. of India is planned to help farmers by providing a competitive price to their produce ?
1. Minimum support price of agro products
2. Creating buffer stock of food grains
3. Making loans available to them on special and subsidized rates of interest
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)

13. Which of the following norms/practices adopted by the banks is/are launched to ensure that the money from illegal activities/sources does/do not come to banks and therefore, the economic health of the nation does not get affected ?
1. Know your Customer
2. Financial Inclusion
3. Branchless Banking
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3

(D) Only 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (A)
14. As a practice, all banks now deduct some amount from their pre tax income and set aside in a separate account to create a cushion for the loans which may go bad. This is called—

(A) CRR
(B) SLR
(C) Provisioning
(D) PLR
(E) None of these
Ans : (D)
15. As we know many Indian Banks are opening their branches in foreign countries these days. What in your opinion is/are the reasons owing to which these banks are willing to open branches in foreign countries ?

1. India has the largest network of bank branches in the world. Hence other nations also wish to take advantage of their services.
2. Indian Banks get an opportunity to raise foreign currency funds and also the experience funding joint ventures of multinationals. This prompts them to open their branches in foreign nations.
3. As many foreign banks are functioning in India, India in turn is also required to open equal number of branches in foreign countries. Hence Indian Banks are opening branches in these countries.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3

(D) Only 1 and 2
(E) None of these
Ans : (B)

Get Daily Job Updates, Enter your email address:

2 comments

  1. The rate at which bank borrow from the rbi is called repo rate.

  2. Thanks a lot buddy

Your Question

x

Check Also

icar-aieee

ICAR Cancelled All India Entrance Examinations for Admission, AIEEA 2018

ICAR cancelled AIEEE 2018 exam for admission to UG, PG and PhD courses at ICAR ...