Upcoming Exam
Home - Career News - Common Written Exam Expected Paper for Banking Exam – General Awareness

Common Written Exam Expected Paper for Banking Exam – General Awareness

35. Who amongst the following is NOT a recipient of the Padma Vibhushan Award given away recently ?
(A) Y. V. Reddy
(B) Zora Segal
(C) V. Ramakrishnan
(D) Pratap C. Reddy
(E) Shreya Ghosal
Ans : (E)
36. The conference of the Speakers and presiding officers of the commonwealth countries was organized recently in—
(A) New Delhi
(B) London
(C) Pretoria
(D) Kuala Lumpur
(E) None of these
Ans : (A)
37. Which of the following films was adjudged as the ‘Best Feature Film’ in 56th National Film Awards, announced recently ?
(A) Antaheen

(B) Fashion
(C) Jogva
(D) Bioscope
(E) None of these
Ans : (A)

38. Who amongst the following Indian Players won the Mixed Doubles of the Australian Open Tennis 2010 ?
(A) Mahesh Bhupati
(B) Leanders Paes
(C) Sania Mirza
(D) Rohan Bopanna
(E) None of these
Ans : (B)
39. As per the “Education for All Global Monitoring Report”, released by the UNO, over half of the total illiterate population of the world lives in just four countries. Which of the following is not one of these four ?
(A) China
(B) India

(C) South Africa
(D) Pakistan
(E) Bangladesh
Ans : (C)
40. Which of the following is/are correct about the Rajiv Gandhi LPG Vitrak Yojana ?
1. Women/men in the age group of 21-45 years will be stakeholders.
2. All stackeholders will earn Rs. 15,000 to Rs. 20,000 per month as their income.
3. LPG will be supplied through a pipeline from the nearest depot to the filling station which will be common for a constellation of 4 to 5 villages.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 2
(D) Only 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (A)
41. An individual going to Bangladesh will be required to make all his/her payments in which of the following currencies ?
(A) Rial
(B) Dinar
(C) Taka
(D) Rupee
(E) Dollar

Ans : (C)
42. Mr. Najib Tun Razak, who was on a visit to India a few months back, is the—
(A) President of Iran
(B) Prime Minister of Iran

(C) President of Malaysia
(D) Prime Minister of Malaysia
(E) None of these
Ans : (D)

43. The construction of a dam on which of the following rivers in Arunachal Pradesh has become a matter of concern as some people feel that it will damage the socio cultural environment of the State ?
(A) Brahmaputra
(B) Teesta

(C) Gandak
(D) Padma
(E) None of these
Ans : (A)
44. India recently provided a US $ 1 billion credit to which of the following countries in its neighbourhood so that bilateral trade with it can be improved ?
(A) China
(B) Pakistan

(C) Bangladesh
(D) Myanmar
(E) None of these
Ans : (C)
45. Which of the following regulatory fiscal bodies is celebrating its Platinum Jubilee this year ?
(A) NABARD
(B) SEBI
(C) IRDA
(E) RBI
Ans : (E)

46. As we all know the Govt. of India had launched ‘Look East Policy’ a few years ago so that it can have better relations and trade with South East Asian counties. Which of the following nations is considered or called the “Door of South East Nations” ?
(A) Bangladesh
(B) Myanmar
(C) China
(D) Afghanistan
(E) None of these
Ans : (C)

47. Which of the following countries is going to host SAARC summit next year ?
(A) Bangladesh
(B) India
(C) Pakistan

(D) Nepal
(E) Maldives
Ans : (E)
48. As per the reports published in various newspapers, the Union Minister of Corporate Affairs is planning to introduce a system where two firms may audit accounts of every company. Which of the following may be the impact of this dual audit system, when implemented ?

1. This will bring transparent, independent and objective assessments of the functioning of the companies.
2. This will create a warning or alarming system so that Satyam like episodes can be averted.
3. This will give an opportunity to auditors to learn more about the ‘inside activities’ of the companies and also a better understanding of the business tactics, the companies adopt to beat their competitors.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)
49. Some financial experts and business leaders feel that the present policies of the RBI may result in hardening of the interest rates further. Besides this hardening of the ‘rupee in international markets is also possible. If it happens, what will be its impact on the market ?
1. More and more Indian firms would like to borrow from global markets instead of domestic ones.
2. Companies may have to suspend their plans of raising capital needed for extension of business for sometime.

3. More and more Indian companies would like to open their offices/branches in foreign nations so that they can approach foreign investors easily.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 2
(D) Only 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)

50. Which of the following is/are true about the “Gram Nyayalayas” ?
1. These courts will be mobile courts and will function at Panchayat level.
2. The Magistrate of these courts will go to the villages in their area of coverage and will dispose off cases of the villages there itself.
3. Only civil suits related to the property of Rs. 5,00,000 and above will be disposed off in this way.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (D)

2 comments

  1. The rate at which bank borrow from the rbi is called repo rate.

  2. Thanks a lot buddy

Your Question

x

Check Also

PSU bank-hiring

Public Sector Banks To Hire One Lakh Staffs this Year

All Public Sector Banks to hire more than a lakh staffs this fiscal – the ...

%d bloggers like this: