LIC AAO Expected Question Paper – GK

3 min


LIC AAO (Assistant Administrative Officers ) Expected Exam Question papers of GK subjects. 

61. Which component of blood is considered as the guard cell of our body ?

(A) R.B.C.

(B) Platelets

(C) Plasma

(D) W.B.C.

Ans : (D)

62. Camel can walk easily in the desert, because—

(A) It has thick skin

(B) It can maintain water level in the body

(C) It has a layer of fat under the skin to combat heat

(D) It has long legs with padded paws

Ans : (D)

63. The function of arteries in our body is to—

(A) Carry blood away from the heart

(B) Purify the blood

(C) Manufacture White Blood Corpuscles

(D) Carry blood back to the heart

Ans : (A)

64. Plants climb by means of—

(A) Tendrils

(B) Roots

(C) Pistil

(D) Branches

Ans : (A)

65. This term is associated with the Biology of silkworms.

(A) Apiculture

(B) Sericulture

(C) Sylviculture

(D) Pisciculture

Ans : (B)

66. Pick out the correct sequence of a simple land food chain :

1. Deer

2. Grass

3. Tiger

(A) 1–2–3

(B) 3–2–1

(C) 1–3–2

(D) 2–1–3

Ans : (D)

67. Sex in human beings is determined by—

(A) Vitamins

(B) Chromosomes

(C) Hormones

(D) Nutrients

Ans : (B)

68. Deficiency of fluorine in drinking water causes—

(A) Dental caries (cavity)

(B) Dental fluorosis

(C) Skeletal fluorosis

(D) Goiter

Ans : (A)

69. In man,urea is formed in—

(A) Kidney

(B) Liver

(C) Nephron

(D) Urinary Bladder

Ans : (B)

70. The most important function of perspiration is—

(A) Get rid of the body wastes

(B) Regulate body temperature

(C) Regulate body wastes

(D) Lubricate the skin

Ans : (B)

71. ECG is the instrument that records—

(A) Potential different of cardiac muscles

(B) Rate of respiration

(C) Rate of glomerular filtration

(D) Volume of blood pumped

Ans : (A)

72. Hot spot is an area having—

(A) Wide variety of species

(B) Wealth of endemic species

(C) Rich variety of flora and fauna

(D) Conserving species in natural habitat

Ans : (B)

73. Electromagnet is used in a—

(A) Calling bell

(B) Computer

(C) Motor

(D) Washing machine

Ans : (A)

74. Kilo Watt Hour represents the unit for—

(A) Force

(B) Power

(C) Time

(D) Energy

Ans : (D)

75. A transformer is used to—

(A) Convert mechanical energy into electrical energy

(B) Convert alternating current into direct current

(C) Convert direct current to alternating current

(D) Transform alternating current voltage

Ans : (D)

76. Clear nights are colder than cloudy nights because of—

(A) Conduction

(B) Condensation

(C) Radiation

(D) Insolation

Ans : (C)

77. A stick partly dipped in water appears broken due to—

(A) Reflection

(B) Refraction

(C) Total internal reflection

(D) Diffraction

Ans : (B)

78. What is condensation ?

(A) Change of gas into solid

(B) Change of solid into liquid

(C) Change of vapour into liquid

(D) Change of heat energy into cooling energy

Ans : (C)

79. Kinetic energy is converted into electrical energy in—

(A) Electric Motor

(B) Dynamo

(C) Electromagnet

(D) Ammeter

Ans : (B)

80. Floppy disk is an example of—

(A) Read Only Memory

(B) Random Access Memory

(C) Cache Memory

(D) Secondary Storage Memory

Ans : (D)

81. Which of the following compounds are sprayed over clouds to cause artificial rain ?

(A) Ice

(B) NaOH

(C) AgI

(D) NH4Cl

Ans : (C)

82. Iodine deficiency in diet is known to cause—

(A) Rickets

(B) Obesity

(C) Scurvy

(D) Goiter

Ans : (D)

83. The refrigeration of the food articles keeps them fresh, because—

(A) Water forms crystals

(B) Chemical reaction is slowed down

(C) Chemical reaction take place faster

(D) Bacteria are killed

Ans : (A)

84. Which substance is called the ‘liquid gold’ ?

(A) Gold as a liquid form

(B) Sodium as a liquid form

(C) Mustard oil

(D) Petroleum oil

Ans : (D)

85. Percentage of silver in German silver is—

(A) 25%

(B) 0%

(C) 75%

(D) 80%

Ans : (B)

86. Which type of compounds are sugar and common salt ?

(A) Both are organic compounds

(B) Both are inorganic compounds

(C) Sugar is an organic compound and common salt is an inorganic compound

(D) Sugar is inorganic compound and common salt is an organic compound

Ans : (C)

87. The chemical name of Vitamin ‘E’ is—

(A) Ascorbic acid

(B) Retinol

(C) Tocopherol

(D) Thiamine

Ans : (C)

88. Which of the following gases has bleaching property ?

(A) Carbon dioxide

(B) Carbon Monoxide

(C) Chlorine

(D) Hydrogen

Ans : (C)

89. The heaviest body of our Solar system is—

(A) Sun

(B) Uranus

(C) Jupiter

(D) Saturn

Ans : (A)

90. From amongst the following; name the famous Indian ornithologist—

(A) Dr. Salim Ali

(B) Dr. Gopalasamudram N. Ramachandran

(C) Dr. J. B. S. Haldane

(D) Dr. H. G. Khorana

Ans : (A)

91. Who performed the longest space journey in the year 2007 ?

(A) Venus Williams

(B) Serena Williams

(C) Sunita William

(D) Sir John William

Ans : (C)

92. ‘The Lost Child’ was written by—

(A) Nirad C. Chowdhury

(B) Mulk Raj Anand

(C) Khushwant Singh

(D) Annie Besant

Ans : (B)

93. Dr. M. S. Swaminathan has distinguished himself in which of the following fields ?

(A) Nuclear Physics

(B) Agriculture

(C) Astrophysics

(D) Medicine

Ans : (B)

94. The Headquarters of UNESCO is at—

(A) Rome

(B) Geneva

(C) Paris

(D) New York

Ans : (C)

95. January 15 is celebrated as the—

(A) Army Day

(B) Martyr’s Day

(C) Independence Day

(D) Ugadhi

Ans : (A)

96. Bijapur is known for its—

(A) Heavy rainfall

(B) Rock Temple

(C) Gol Gumbaj

(D) Statue of Gomateshwara

Ans : (C)

97. The Americans are also known as—

(A) Kiwis

(B) Yankees

(C) Tories

(D) None of the above

Ans : (B)

98. India lifted the ONGC Nehru Cup, 2009 after defeating in the final—

(A) Syria

(B) Pakistan

(C) Sri Lanka

(D) Bangladesh

Ans : (A)

99. An element which does not react with oxygen is—

(A) Chlorine

(B) Iodine

(C) Helium

(D) Nitrogen

Ans : (C)

100. During sleep, man’s blood pressure—

(A) Increases

(B) Decreases

(C) Fluctuates

(D) Remains constant

Ans : (B)

LIC GK Expected Papers : 1 | 2 | 3|


Like it? Share with your friends!

137

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *