Upcoming Exam
Home - Sample Paper - CTET Previous Year Question – CHILD DEVELOPMENT AND PEDAGOGY

CTET Previous Year Question – CHILD DEVELOPMENT AND PEDAGOGY



Click Here - Buy Online - Great Offers Today

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
1. The term ‘curriculum’ in the field of education refers to

(1) methods of teaching and the content to be taught

(2) overall programme of the school which students experience on a day-to-day basis

(3) evaluation process

(4) text-material to be used in the class

Ans: (2)

 

2. At lower classes, play-way method of teaching is based on

(1) theory of physcial education programmes

(2) principles of methods of teaching

(3) psychological principles of development and growth

(4) sociological principles of teaching

Ans: (3)

 

3. “A young child responds to a new situation on the basis of the response made by him/her in a similar situation as in the past.” This is related to

(1) ‘Law of Analogy’ of learning

(2) ‘Law of Effect’ of learning

(3) ‘Law of Attitude’ of learning process

(4) ‘Law of Readiness’ of learning

Ans: (2)

 

4. ‘Dyslexia’ is associated with

(1) Mental disorder

(2) Mathematical disorder

(3) Reading disorder

(4) Behavioural disorder

Ans: (3)

 

5. Education of children with special needs should be provided

(1) along with other normal children

(2) by methods developed for special children in special Schools

(3) in special school

(4) by special teachers in special schools

Ans: (1)

 

6. To make assessment a ‘useful and interesting’ process, one should be careful about

(1) making comparisons between different students

(2) labelling students as intelligent or average learners

(3) using a variety of ways’ to collect information about the student’s learning across the scholastic and co-scholastic boundaries

(4) using technical language to give feedback

Ans: (3)

 

7. ____ is not considered a sign of ‘being gifted’.

(1) Creative ideas

(2) Fighting with others

(3) Novelty in expression

(4) Curiosity

Ans: (2)

 

8.“Children actively construct their understanding of the world” is a statement attributed to

(1) Piaget

(2) Pavlov

(3) Kohlberg

(4) Skinner

Ans: (1)

 

9. Kritika who does not talk much at home, talks a lot at school. It shows that

(1) the school provides opportunities to children to talk a lot

(2) teachers demand that children should talk a lot at school

(3) she does not like her home at all

(4) her thoughts get acknowledged at school

Ans: (4)

 

10. A teacher should make an attempt to understand the potentialities of herlhis students. Which of the following fields is related to this objective?

(1) Educational Sociology

(2) Social Philosophy

(3) Media – Psychology

(4) Educational Psychology

Ans: (4)

 

11. Motivation, in the process of learning,

(1) sharpens the memory of learners

(2) differentiates new. learning from old learning

(3) makes learners think unidirectionally

(4) creates interest for learning among young learners

Ans: (4)

 

12. Learning can be enriched if

(1) situations from the real world are brought into the class in which students interact with each other and the teacher facilitates

(2) more and more teaching aids are used in the class

(3) teachers use different types of lectures and explanation

(4) due attention is paid to periodic tests in the class

Ans: (1)

 

13. Which of the following statements cannot be considered as a feature of the process of learning?

(1) Educational institutions are the only place where learning takes place

(2) Learning is a comprehensive process

(3) Learning is goal-oriented

(4) Unlearning is also a learning process

Ans: (1)

 

14. A student of V-grade with ‘visual deficiency’ should be

(1) excused to do a lower level of work

(2) helped with hislher routine-work by parents and friends

(3) treated normally in the classroom and provided support through Audio CDs

(4) given special treatment III the classroom

Ans: (3)

 

15. Which of the following should be considered the most important quality of a teacher at primary level ?

(1) Eagerness to teach

(2) Patience and perseverance

(3) Competence in methods of teaching and knowledge of subjects

(4) Competence to teach in highly standardised language

Ans: (2)

 

16. The stage in which a child begins to think logically about objects and events is known as

(1) Sensori-motor stage

(2) Formal operational stage

(3) Pre-operational stage

(4) Concrete operational stage

Ans: (4)

 

17. A teacher, because of his/her democratic nature, allows students to sit all over the class. Some sit together and discuss or do group reading. Some sit quietly, and read themselves. A parent does not like it. Which of the following may be the best way to handle the situation ?

(1) Parents should complain against the teacher to the principal

(2) Parents should request the principal to change the section of their ward

(3) Parents should show trust in the teacher and discuss the problem with the teacher

(4) Parents should take away the child from that school

Ans: (3)

 

18. The ‘insight theory of learning’ is promoted by

(1) ‘Gestalt’ theorists

(2) Pavlov

(3) Jean Piaget

(4) Vygotsky

Ans: (1)

 

19. Four distinct stages of children’s intellectual development are identified by

(1) Kohlberg

(2) Erikson

(3) Skinner

(4) Piaget

Ans: (4)

 

20. In which of the following stages do children become active members of their peer group?

(1) Adolescence

(2) Adulthood

(3) Early childhood

(4) Childhood

Ans: (1)

 

21. Parents should play a _ role in the learning process of young children.

(1) negative

(2) proactive

(3) sympathetic

(4) neutral

Ans: (2)

 

22. “Development is a never ending process.” This idea is associated with

(1) Principle of interrelation

(2) Principle of continuity

(3) Principle of integration

(4) Principle of interaction

Ans: (2)

 

23. Which is the place where the child’s ‘cognitive’ development is defined in the best way?

(1) Playground

(2) School and classroom environment

(3) Auditorium

(4) Home

Ans: (2)

 

24. Which of the following is not a sign of an intelligent young child?

(1) One who has the ability to cram long essays very quickly

(2) One who has the ability to communicate fluently and appropriately

(3) One who carries on thinking in an abstract manner

(4) One who can adjust oneself in a new environment

Ans: (1)

 

25. ____ is considered a sign of motivated teaching.

(1) Maximum attendance in the class

(2) Remedial work given by the teacher

(3) Questioning by students

(4) Pin drop silence in the class

Ans: (3)

 

26. Which of the following is not related to the socio-psychological needs of the child?

(1) Need for appreciation or social approval

(2) Need for emotional security

(3) Regular elimination of waste products from the body

(4) Need for company

Ans: (3)

 

27. ‘Mind mapping’ refers to

(1) a technique to enhance comprehension

(2) a plan of action for an adventure

(3) drawing the picture of a mind

(4) researching the functioning of the mind

Ans: (4)

 

28. The best way, specially at primary level, to address the learning difficulties of students is to use

(1) a variety of teaching methods suited to the disability

(2) expensive and, glossy support material

(3) easy and interesting textbooks

(4) story-telling method

Ans: (1)

 

29. According to Piaget, at which of the following stages does a child begin, to think logically about abstract propositions?

(1) Concrete operational stage (07 – 11 years)

(2) Formal operational stage (11 years and up)

(3) Sensori-motor stage (Birth – 02 years)

(4) Pre-operational stage (02 – 07 years)

Ans:


30. Which of the following will foster creativity among learners ?

(1) Teaching the students the practical value of good education

(2) Providing opportunities to question and to nurture the innate talents of every learner

(3) Emphasizing achievement goals from the beginning of school life

(4) Coaching students for good marks in examination

Ans: (2)

Get Daily Job Updates, Enter your email address:

Your Question

x

Check Also

LIC AAO Expected Question Paper – GK

LIC AAO (Assistant Administrative Officers ) Expected Exam Question papers of GK subjects.  61. Which ...