Sorapedia Jobs

LIC AAO (Assistant Administrative Officers ) Exam previous year Question paper with solution for General Awareness Subjects.

1. Which Indian filmstars was recently conferred Honorary Doctorate by Bedfordshire University, (U.K.) ?

(A) Amitabh Bachhan

(B) Shah Rukh Khan

(C) Om Puri

(D) Amir Khan

Ans : (B)

2. Williams Sisters won the U.S. Open Women’s Doubles Title 2009 after defeating in the final—

(A) Leizal Herber and Cara Blank

(B) Kim Clijsters and Anna Kournikova

(C) Coroline Wozniacki and Dinara Safina

(D) Nathalie Deshy and Sania Mirza

Ans : (A)

3. Which one of the following is a military alliance ?

(A) ASEAN

(B) SAARC

(C) NATO

(D) NAFTA

Ans : (C)

4. The recipient of the 42nd Jnan Peeth Award is—

(A) Manohar Shastri

(B) Harish Pandya

(C) Satya Vrat Shastri

(D) K. Kamal Kumar

Ans : (C)

5. World Development Report is an annual publication of—

(A) UNICEF

(B) UNDP

(C) WTO

(D) World Bank

Ans : (D)

6. Which one of the following is correct ?

Player — Sport

(A) Jeev Milkha Singh —Tennis

(B) Jhulan Goswami —Cricket

(C) Baichung Bhutia —Hockey

(D) Pankaj Advani —Badminton

Ans : (B)

7. Which one of the following industrialists was declared ‘The Business Person of the year 2008’ by the Times of India Survey ?

(A) Anil Ambani

(B) Rahul Bajaj

(C) Ratan Tata

(D) Gautam Adani

Ans : (C)

8. Naina Devi peak forms a part of—

(A) Himalayan range located in Sikkim

(B) Himalayan range located in Kumaon region

(C) Himalayan range located in Nepal

(D) Himalayan range located in Jammu & Kashmir

Ans : (B)

9. The aim of the ISRO’s OCEANSAT-2 satellite is—

(A) To provide ocean scientists knowledge about mineral resources under the sea

(B) To aid fishermen in identifying fishing zones

(C) To aid weathermen to forecast cyclones and weather conditions

(D) All the above

Ans : (D)

10. Who amongst the following is not the recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award ?

(A) Vijendra Singh

(B) Sushil Kumar

(C) M. C. Marykom

(D) Abhinav Bindra

Ans : (D)

11. Nilgiri, Himgiri and ‘Beas’ are—

(A) Aircraft Carrier ships

(B) Frigates

(C) Nuclear submarines

(D) Oil tankers of ONGC

Ans : (B)

12. The age of a tree can be calculated by—

(A) Number of branches

(B) Its height

(C) Girth of its trunk

(D) Number of its annual rings

Ans : (D)

13. Which one of the statements below explains the external economies of scale ?

(A) Starting a computer firm in a Techno Park to avail the expertise

(B) Expanding firms employing specialist accountants, lawyers and managers

(C) A manufacturer spreading the research and development cost over the output

(D) A major supermarket gaining bulk discounts on direct purchase

Ans : (C)

14. Which one of the following types of unemployment is common in Indian agriculture ?

(A) Frictional

(B) Structural

(C) Disguised

(D) Seasonal

Ans : (D)

15. A rolling plan refers to a plan which—

(A) Does not change its targets every year

(B) Changes its allocations every year

(C) Changes its allocations and targets every year

(D) Changes only its targets every year

Ans : (C)

16. An instrument of qualitative credit control in India is—

(A) Open market operations

(B) Credit rationing

(C) Change in reserve ratio

(D) Bank rate policy

Ans : (B)

17. Laissez-faire is a feature of—

(A) Socialism

(B) Communism

(C) Capitalism

(D) Mixed Economy

Ans : (C)

18. Which one of the following is not a source of the tax revenue in Indian States ?

(A) Land Revenue

(B) Motor Vehicle Tax

(C) Entertainment Tax

(D) Corporate Tax

Ans : (D)

19. CSO has changed its base year for National Income estimation. The new base year is—

(A) 1990-91

(B) 1993-94

(C) 1994-95

(D) 1995-96

Ans : (B)

20. Which is the biggest enterprise of the Government of India ?

(A) Postal and Telegraph

(B) Railways

(C) Banking

(D) Shipping

Ans : (B)

21. In which type of competition does Marginal Revenue Curve coincide with Average Revenue Curve ?

(A) Monopoly

(B) Imperfect Competition

(C) Perfect Competition

(D) Monopolistic Competition

Ans : (C)

22. According to J. A. Schumpeter, entrepreneurs are entitled to enjoy the profit for their……… activities.

(A) Innovative

(B) Risk taking

(C) Risk averting

(D) Hard work

Ans : (A)

23. Demonstration effect means—

(A) Effect of advertisement

(B) Imitating effect of consumption

(C) Effect of entertainment

(D) Effect of an experiment

Ans : (B)

24. Homogeneous product is a feature of—

(A) Imperfect market

(B) Monopoly

(C) Oligopoly

(D) Perfect market

Ans : (D)

25. Which part of the Indian Constitution declares the Ideals of Welfare State ?

(A) Fundamental Rights

(B) Fundamental Duties

(C) Preamble

(D) Directive Principles of State Policy

Ans : (D)

26. Who said, “Parliamentary System provides a daily as well as a periodic assessment of the Government” ?

(A) Dr. B. R. Ambedkar

(B) Shri B. N. Rao

(C) Shri Jawahar Lal Nehru

(D) Dr. Rajendra Prasad

Ans : (A)

27. The legal advisor to the State Government is known as—

(A) Advocate-General

(B) Attorney-General

(C) Solicitor-General

(D) State Public Prosecutor

Ans : (A)

28. The maximum duration of Zero Hour in Lok Sabha is—

(A) 30 minutes

(B) One hour

(C) Two hours

(D) Unspecified

Ans : (B)

29. Which agency acts as co-ordinator between Union Government, Planning Commission and State Governments ?

(A) National Integration Council

(B) Finance Commission

(C) National Development Council

(D) Inter-State Council

Ans : (C)

30. When will demand become a grant ?

(A) When a demand is proposed

(B) After the discussion on demand is over

(C) After the demand is granted

(D) When the Budget Session is closed

Ans : (C)

LIC GK Expected Papers : 1 | 2 | 3|

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read more:
Close