Upcoming Exam
Home - CLAT Previous Year Question Paper with Solution

CLAT Previous Year Question Paper with Solution

Instructions—(Q. 1—7) The following questions are based on the passage. Read each statement and shade the appropriate answer in the space provided for it on the answer sheet.


If the  temperature of a gas is decreased sufficiently, a stage will be reached when the speed of movement of the molecules is so reduced that it becomes close enough to exert attractive forces on each other. These forces differ from the forces that hold the atoms together in a molecule,, but they are also electrical. In fact, they result from the attraction between the positively charged nucleus of one atom and the negatively charged orbital electrons of atom in neighbouring molecules such forces are called molecular forces (or Vander Waals forces, after the discoverer.).
At that point in the process of reducing the temperature of a gas when the attractive forces between the molecules are sufficient to make the gas is said to have become a liquid.
In contrast to solids, however, the molecules of a liquid are still able to slide over one another, so that the bulk is able to adopt the shape of its container.
Some of the more rapid molecules at the surface of a liquid are able to overcome the molecular forces of their neighbouring molecules and escape from the liquid into the gas above it; this process is called evaporation. As it is the fastest moving molecules that escape, that is the molecules with the greatest energy, the average energy of the remaining molecules will be reduced, and hence ‘le effect of evaporation is to cause a
liquid.

As a result of the continual escape of molecules from he surface of a liquid, the gas above it will contain a certain number of molecules of the liquid. This number will depend on the temperature and the chemical composition of the liquid. However, for a particular liquid at a particular temperature, the average number of molecules escaping from the surface will always be the same, arid the pressure these molecules exert, is called the vapour pressure of the Liquid.
(A) If the idea is stated in the passage;
(B) If the idea contradicts the contents of the passage;
(C) If the idea is riot explicitly stated in the passage., but can be deduced from its contents;
(D) If the idea cannot be deduced from its content.
1. As the fast-moving molecules of a gas are released into a liquid, evaporation takes place.
2. irrespective of the chemical com position of the gas, equal volumes of gases at the same temperature and pressure always contain the same number of molecules.
3. Vapour pressure is the total pres sure exerted by the molecules of a gas on the surface of a liquid below it.

4.Evaporation increases as the surface area of a liquid increases.

5.There is no relation between the reduction of temperature of a gas and the attraction between its molecules.
6. The vapour pressure of a liquid is dependent on the number of molecules escaped from it during evaporation.
7. If evaporation can be checked totally, the temperature of a liquid will remain constant.

Instructions (Q. 8-24) Each question below, some portion of which is bold, has four alternatives marked (A), (B), (C) and (D). If the bold part is incorrect in grammar, usage or sentence construction as required in standard written English, choose the alternative which better replaces it. If correct and no change is required, then write the letter (D) in the appropriate place on the answer sheet.
8. I request your favour of granting me three days leave
(A) Yours favour of
(B) The favour of your
(C) The favour of yours
(D) No change
9. I have to look to the word in the dictionary
(A) Look over
(B) Look about
(C) Look up
(D) No change

10. Over-exercise is injurious to health
(A) Injurious for health
(B) Injurious in health
(C) Injurious to health
(D) No change
11. Life is as like, a dream
(A) Like
(B) As it were
(C)  As if
(D) No change
12. Nobody trusts a man addicted in drinking
(A) To drinking
(B) Drinking
(C) To drink
(D) No change
13. Generally, the well-to-do person does not realize the misery of the poor?
(A) An well-to-do
(B) Well-to-do
(C) A well-to-do
(D) No change
14. I congratulated him on his success in the examination?

(A) For his
(B) At his
(C) In his
(D) No change
15. He could not fulfill the task during his time
(A) Fulifil
(B) Fulfil
(C) Fulifill
(D) No chang
e
16. My colleague is senior to me with respect to service—
(A) In respect of
(B) In respect to
(C) Regarding to
(D) No change
17. Hardly a hundred people were present at the meeting—
(A) Hundred people were
(B) A hundred people was
(C) Hundred peoples were
(D) No change
18. Dr. Bose was not at home when I called at him—
(A) Called upon
(B) Called on
(C) Called for
(D) No change
19. Last night the burglars broke through his shop—
(A) Broke into
(B) Broke up
(C)Broke
(D) No change
20. Many a one-year-course is run by the institute—
(A) An one-year course
(B) An one-year course are
(C) An one-year courses are
(D) No change
21. Like the works of many authors, the literary work of James Joyce has been both condemned as trash and praised as great literature—
(A) Like that of many other novelists
(B) Unlike other novelists
(C) Like many other novelists
(D) No change
22. Seeing the headmaster entering the class-room, the football was quickly hidden by the students—
(A) The headmaster entering the class-room being seen by the students, they quickly hid the football
(B) When the students saw the headmaster, they quickly hid the football
(C) Having seen the headmaster entering the class-room, the foot ball was quickly hidden by the students.
(D) After the headmaster was being seen entering the class room, the students quickly hid the football
23.No sooner was the meeting started when the members announced that they will leave the meeting—
(A) Had the meeting started when the members had announced that they would
(B) Than the meeting had started that the members announced that they will
(C) Had the meeting started than the members announced that the)’ would
(D) No change

24. She would have been much more impressive compared to any one speaker instead of dull subject she had chosen—
(A) Impressed than any speaker except for the dull subject of her choice
(B) Impressive than any other speaker, but for the dull subject she had chosen
(C) Impressive among all other speakers, had it not been for the dull subject she chose
(D) No change
lnstructions—(Q. 25—29) Read the passage carefully and answer in the space provided for it on the Answer Sheet.
He was a deeply subtle man, I know by now. With such natures it is usually a waste of efforts to fence the only way to speak face-to-face is to be direct. I said that It had been wailing for news of the Nobel Prize and that I was very sorry. He stared at me, and nodded. He didn’t pretend not to mind. He said something to the effect that it would be good to have. Then, quite suddenly, he had a grim chuckle and launched into an anecdote, possible apocryphal and certainly slanderous, about another unsuccessful candidate — not English speaking — who had been ‘bucking for’ the prize for years and years. He had left nothing to change. He had known all the rights boys (in Frost’s demonology, this probably meant some of the ‘enemies’). He had been told that it was in the bag. The day of the election, he had champagne out on the table. He was waiting for the telephone to ring. There was a long wait. A longer wait. At last the telephone did ring. He hadn’t got it. He was told the name of the winner. It is impossible, he cried. It is impossible. It is impossible. That was all he could think of, Frost said, cheering himself up with malice. But it had happened.
After that, he was quite guy. He talked about England. He was sensitive to his audience. So that I was left under the impression that he had been a lifelong Anglophile. When I read his letters and his remarks about ‘the British’ (a term he wouldn’t have used to me) I wasn’t surprised about something, but I was by those. May be, as I have suggested, he had some to think better of us. He was enthusiastic about the common language that was essential thing. Then he spoke about what he called the locative in art. Art which meant anything to him was locative, rooted in a place, in the singularities of a place. We had a bit of an argument. Temperamentally, I said, I was on his side. But locative art needs know ledge and patience to understand that was why cosmopolitan art < abstract art < travelled further and gagster. One didn’t have to know or anything to read, say, Kafka or Hemingway. They had travelled round the world to an extent that Jane Austen or forester never would Frost would have it. The greatest locative art transcended everything. It was organic, and no other art could be. He still had immense stamina for argument, or rather for his oblique interpretation of ideas. He would have gone on talking long after our hosts returned.

25. The author was very sorry that—
(A) The news of the Nobel Prize never reached Frost
(B) Frost rejected the Nobel Prize
(C) Frost did not get the Nobel  Prize
(D) None of the above
26. “He didn’t pretend not to mind”, this means
(A) He did mind
(B) He did not mind
(C) He had mixed feelings
(D) He showed no feeling
27. “That was all he could think of, Frost said, cheering up with malice”. Here ‘he’ refers to—
(A) Frost
(B) The author
(C) The unsuccessful
(D) None of these
28. The author was left under theimpression that Frost had been—
(A) A great admirer of English
(B) Detested English
(C) An avid reader of Englishworks
(D) Collecting English works
29. “The greatest locative art transcended everything.” We can infer from the passage that—
(A) Kafka’s or Hemingway’s was locative art
(B) Jane Austen’s was locative art
(C) Frost’s was locative art
(D) Frost believed that none of these was locative art
Instructions—(Q. 30—34) Read the following passage carefully, and answer the questions give it on the Answer Sheet.
A blanket ban on defection will weaken, rather than strengthen democracy, in whose nimieties being sought to de-imposed. Granted political defiance is increasingly less an act of ideological defiance than one of the pure opportunism. Granted also that it is illogical to allow one third of the party to split but not a lesser number. Yet, for all its flaws, the current law recognizes and respects one fundamental principle The right to dissent. Democracy is about showing the door to one who dares to disagree. Democracy is about granting her the right to dissent from within the fold. In a household context, it would be akin to a father throwing out his rebellious. How would a democratic father deal with this situation ? He would allow the daughter to roister her protest, knowing fully well that not to do so would stifle the youngster’s intellectual growth and turn her into a malcontent.
The need to foster a democratic spirit is all the more in a political party which derives its legitimacy from participation in democratic elections. Indeed like charity, democracy must begin at home. A political party that is intolerant to internal dissent can hardly be expected to be liberal and democratic in its external con duct. To tell a legislator that he owes to his party, which has facilitated his election, never to disagree with it, is the equivalent of asking that he remain forever in bondage. To do so is to journey back to the feudal age, when a servant who rebelled against the master, would be called a ‘namak haram’. Take the case of a party that asks for votes on one ideological platform but switches course once it forms a government. What is the sanctity of the party’s whip issued in such a situation ? Should the conscientious MP vote as ordered or should she defy the whip ? It has to be the latter and there can be no two views on this. Now is it valid to argue that differences can be aired in private but must not translate into a vote. For voting is the ultimate expression of a person’s conscience.
30. According to the passage, a political party which does not tolerate arty internal dissent—
(A) Is doomed to disintegrate in the long run
(B) Maintains strict discipline and survives in the long run
(C) Is a boon to the democratic traditions and principles
(D) Is unlikely to be liberal and democratic in its external conduct
31. Which of the following is expres sed as a characteristic of the feudal age in the passage?
(A) Extending the family values to the political arena
(B) Changing the ideological platform once in government
(C) Any disobedience of the people in power is to be treated as treachery
(D) Telling the legislator that he got elected because of the party
32. In which of the following matters does the author appreciate the
existing law with regard to defection ?•
(A) Individual member’s freedom to express opinion different from the party line
(B) A total prohibition on joining another party for personal party
(C) Entering election fray with out affiliation to any political party
(D) A political party to be liberal and democratic both in its inter nal and external conduct
33. According to the passage, political defection is increasingly taking place—
(A) More on ideological grounds
(B) To strength the democratic process
(C) As a result of basic conceptual differences
(D) As a matter of pure opportunism
34. The author has equated the party’s stand to tell legislator never to disagree with it, with
(A) Charity
(B) Feudal age
(C) Democracy
(D) Turpitude
Instructions—(Q. 35-40) Given below are the words with different spellings. Select the one which you consider to be correctly spelled and shade the appropriate answer in the space provided for it on the Answer Sheet.
35. (A) Annihilate
(B) Annihielate
(C) Annihilete
(D) Aniluilate
36. (A) Numismatic
(B) Numesmatic
(C) Neumismatic
(D) Neumesmatic
37. (A) Neumonia
(B) Neumonea
(C) Pneumonea
(D) Pneumonia
38. (A) Weary
(B) Wearie
(C) Weery
(D) Weerie
39. (A) Flamboyant
(B) Flambuoyent
(C) Flamebuoyant
(D)Flemboyat

40.    (A) Referigerator
(B) Refrigerator
(C) Referigrator
(D)Refrigrator

Answers

1

A

2

C

3

C

4

D

5

B

6

C

7

D

8

B

9

C

10

D

11

A

12

C

13

C

14

D

15

D

16

A

17

D

18

B

19

A

20

D

21

A

22

B

23

C

24

C

25

A

26

A

27

B

28

A

29

A

30

D

31

C

32

A

33

D

34

D

35

A

36

A

37

D

38

A

39

A

40

B

Get Daily Job Updates, Enter your email address:

One comment

  1. revathi s shindhe

    hi, i have just completed my puc first year and i wanted to take law for my degree. how can i manage with the two courses. pls give me some ideas about preparation.

Your Question

x

Check Also

UGC Admit Card 2018

UGC NET 2018 Answer Key, Cutoff Discussion

UGC NET 2018 Exam discussion for Answer Key and Cutoff – UGC NET 2018 exam ...