Bank PO Sample PAPER- General Awarness

1.                  Who among the following has been appointed as the Central Board of Direct

Taxes on May 01, 2008 ?

(a)        Brajesh Mishra

(b)        Rabender Singh Mathoda

(c)        Soli J. Sorabjee

(d)        T. K. A. Nair

Ans:     ( b )      Rabender Singh Mathoda

2.         Who among the following is the new Chief Minister of Meghalaya ?

(a)        S. M. Krishna

(b)        Uma Bharti

(c)        Donkupar Roy

(d)        Y. S. Rajasekhara Reddy

Ans:     ( c )      Donkupar Roy

3.         Who among the following has won the Miss Universe 2007 crown ?

(a)        Riyo MORI

(b)        Shandi Finnessey

(c)        Alba Reyes

(d)        None of these

Ans:     ( a )      Riyo MORI

4.         A solemn ceremony to mark the 60th Anniversary of D-Day landings of the Allies troops during the Second World War, was held in

(a)        Pearl Harbour

(b)        Normandy

(c)        New York

(d)        Lisbon

Ans:     ( b )      Normandy

5.         Which of the following cricketers holds the world record of maximum number of sixes in Twenty 20 world cup cricket ?

(a)        Yuvraj Singh

(b)        Viv Richards (West Indies)

(c)        Sachin Tendulkar (India)

(d)        Wasim Akram (Pakistan)

Ans:     ( a )      Yuvraj Singh

6.         Who among the following has been appointed the new Chief Justice of India ?

(a)        Justice Rajendra Babu

(b)        Justice V. N. Khare

(c)        Justice K.G.Balkrishnan

(d)        None of these

Ans:     ( c )      Justice K.G.Balkrishnan

7.         Who among the following sports persons got the honour of lighting the Olympic flame at the in New Delhi recently ?

(a)        Leander Paes

(b)        Abhinav Bindra

(c)        Viswanathan Anand

(d)        K. M. Beenamol

Ans:     ( a )      Leander Paes

8.         Who among the following has been appointed new chairman of the  National Knowledge Commission  ?

(a)        Ajit Singh

(b)        K. C. Pant

(c)        Sam Pitroda

(d)        Sharad Pawar

Ans:     ( c )      Sam Pitroda

9.         Which of the following planets crossed the face of the sun (in transit) after 122 years ?

(a)        Mars

(b)        Venus

(c)        Jupiter

(d)        Saturn

Ans:     ( b )      Venus

10.       Which of the following countries was admitted to the SAARC recently ?

(a)        Nepal

(b)        Myanmar

(c)        Pakistan

(d)        Afghanistan

Ans:     ( d )      Afghanistan

11.       The world governing body of which of the following sports celebrated its 100 years in existence  ?

(a)        Football

(b)        Hockey

(c)        Badminton

(d)        Cricket

Ans:     ( a )      Football

12.       Who among the following won the men’s singles title of the Australian Open Tennis Championship 2008 ?

(a)        Guillermo Coria

(b)        Roger Federer

(c)        Andy Roddick

(d)        Novak Dokovic

Ans:     ( d )      Novak Dokovic

13.       Who is India’s first Woman Grand Master in Chess ?

(a)        Aarthie Ramaswamy

(b)        Koneru Humpy

(c)        S. Meenakshi

(d)        S. Vijayalakshmi

Ans:     ( b )      Koneru Humpy

14.       The age of a tree can be determined by

(a)        Measuring its height

(b)        Measuring its diameter

(c)        Analyzing its sap

(d)        Counting the annual growth rings of its stem

Ans:     ( d )      Counting the annual growth rings of its stem

15.       Which one of the following pairs is not correctly matched ?

Mountains                                Continents

(a)        The Rocky                   :           North America

(b)        The Andes                    :           South America

(c)        The Alps                      :           Europe

(d)        The Ural                       :           Africa

Ans:     ( d )      The Ural                       :           Africa

16.       Which of the following pairs is correctly matched ?

(a)        Purna Swaraj Resolution                                :      1929

(b)        Martyrdom of Sardar Bhagat Singh       :          1931

(c)        Formation of the Congress Socialist Party:         1939

(d)        Simla Confeence                                            :      1940

Ans:     ( b )      Martyrdom of Sardar Bhagat Singh :     1931

17.       The Lingaraja Temple built during the medieval period is at

(a)        Bhubaneswar

(b)        Khajuraho

(c)        Madurai

(d)        Mount Abu

Ans:     ( a )      Bhubaneswar

18.       Which one of the following is essentially a solo dance ?

(a)        Kuchipudi

(b)        Kathak

(c)        Manipuri

(d)        Mohiniattam

Ans:     ( d )      Mohiniattam

19.       The deepest oceanic trench Mariana is located in –

(a)        Atlantic Ocean

(b)        Arctic Ocean

(c)        Pacific Ocean

(d)        Indian Ocean

Ans:     ( c )      Pacific Ocean

20.       Although fog consists of fine drops of water, we cannot see clearly through it because –

(a)        The light rays undergo total internal reflection in the drops

(b)        Fine drops of water in fog polarize the light

(c)        The fine drops are opaque to the light

(d)        The drops scatter most of the light

Ans:     ( d )      The drops scatter most of the light

21.       During the Mughal period, which one of the following were the first to come to India as traders ?

(a)        Portuguese

(b)        Dutch

(c)        Danish

(d)        English

Ans:     ( a )      Portuguese

22.       Who among the following Delhi Sultans is known for introducing market control mechanism ?

(a)        Iltutmish

(b)        Balban

(c)        Alauddin Khalji

(d)        Firoze Tughlaq

Ans:     ( c )      Alauddin Khalji

23.       Which one of the following mountain peaks of the Himalayas is NOT in India ?

(a)        Annapurna

(b)        Nanda Devi

(c)        Mt. Kamet

(d)        Kanchenjunga

Ans:     ( a )      Annapurna

24.       A rift valley is formed mainly due to

(a)        The forces of tension in the earth?s crust

(b)        The subsidence of the floor of a river valley

(c)        The valley formed after the formation of fold mountains

(d)        The deepening of a valley by ice action

Ans:     ( a )      The forces of tension in the earth?s crust

25.       Who is the author of the book Superstar India? ?

(a)        Arun Shourie

(b)        Dominique Lapierre

(c)     Shobha De

(d)        Salman Rushdie

Ans:     ( c )      Shobha De

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Sorapedia - Upcoming Jobs & Career Alerts