Upcoming Exam
Home - Sample Paper - Expected Question - IBPS Human Resource (HR) Expected Question Papers

IBPS Human Resource (HR) Expected Question Papers

1. While conceiving an organization chiefly as a designing process which one of the following writers felt that “lack of design is illogical, cruel, wasteful and inefficient?
(a)Luther Gulick
(b) Lyndall Urwick
(c)Henri Fayot
(d) James Mooney

Answer: (d)

2. Chris Argyris suggests the T group technique for improving the personal effectiveness of employees. Which one of the following is not part of this type of sensitivity training?
(a) Individual employees have to expose their behavior and they give, receive and get feedback
(b) It provides possibilities to learn the nature of effective group functioning
(c) Subordinates feel happier under conditions of directive leadership
(d) Psychological success, self-esteem and inter personal competence can be increased

Answer: (c)

3. which of the following are correctly matched?
I. Authority …….It is accepted as legitimate
2. Power ……. Carrying out ones will despite resistance
3. Control …….. Ability to guide
4. Discretion…….. Choosing among alternatives causes of action

(a) 1,2,3and4
(b) 2and4
(c) 1,2and4
(d) 1and3

Answer: (c)

4. which of the following factors could limitations on the authority of a superior?
1. Group behavior
2. Social relationships
3. Organizational norms
4. Bonafide instructions
(a) 1, 2,3 and 4
(b) 1 and 2
(c) 3 and 4
(d) l,2 and 3

Answer: (a)

5.Which of the following have undermined the importance of Principle of Unity of Command in recent years?
1. Growing size and complexity of government
2. Increasing number and influence of civil servants
3. Manning of government positions by experts
4. Increasing number and influence of boards, commissions and auxiliary agencies
(a) land3
(b) land2
(c)3and4
(d) 2and4

Answer: (c)

6. The statement, “Co-ordination is the orderly arrangement of group efforts, to provide unity of action in the pursuit of a common purpose” is attributed to
(a)Willoughby
(b) Urwick
(c)Mooney
(d) White

Answer:(c)

7. When the delegation goes by a climate of understanding between the superior and subordinate, it is known as
(a). General delegation
(b) specific delegation
(c) Formal delegation
(d) informal delegation

Answer: (d)

8.The chief reason for delegation of authority from headquarter to field offices is to
(a) Inculcate skill in the latter
(b) Facilitate local division making
(c) Decongest the headquarter
(d) Control the field office

Answer: (b)

9.Which one of the following is a feature of the
Job centered supervisor, according to Likert?
(a) He exerts little pressure on the subordinates
(b) He exercises general supervision
(c) He exerts heavy pres to get the work done
(d) He motivates subordinates to achieve high performance goals

Answer: (c)

10. Which one of the following is NOT true of line activity?
(a) It has operational
(b) It stands for thought and facilitation
(c) It decides the organizational goals
(d) It has authority

Answer: (b)

11. Power to take decisions, communicating them to the subordinates for implementation and thus influencing behavior pattern in an organization is
(a)Responsibility
(b) Hierarchy
(c)Authority
(d) Unity of command

Answer: (c)

12. McGregor’s theory ‘Y’ emphasizes which of the following elements for an effective and successful organization?
I. Acceptance by management of “hierarchy of human needs” concept and making room for its fulfillment in the work organization.
2. Enlargement of job
13.Which of the following are the assumptions in Theory
I. Human beings have an inherent dislike of work
2. Because of human dislike of work, people must be punished
3. Human beings are committed to objectives
4. Human beings avoid responsibility
(a) l,2 and 4
(b) l,2 and 3
(c) 3and 4
(d) l,2,3 and 4

Answer: (a)

14.Which one of the following is NOT a feature of Barnard’s theory of formal organization?
(a) Common purpose
(b) Willingness to co-operate
(c) General incentives
(d) Communication

Answer: (c)

15. Who among the following does NOT uphold the acceptance theory of authority?
1. Taylor
2. Fayol
3. Barnard
4. Simon
Select the correct answer from the codes given below:
(a) l and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) l and 4

Answer: (c)

16 Which one of the following shows the correct sequence of the four basic steps in the Position Classification Plan?
(a) Job analysis, Grouping of Positions, Standardization, Position allocation
(b) Standardization, Job analysis, Grouping of Positions, Position allocation
(c), Grouping of Position, Job analysis; Position allocation, Standardization
(d) Position allocation, Standardization, Job analysis, Grouping of Positions

Answer: (a)

17.Which one of the following is NOT a function of the subordinates.
(a) To evolve a systematic pattern of the terms of delegation
(b) To improve the methods of publicity of the rules
(c) To lay down rules and regulations on the table of the House
(d) To achieve uniformity in rule-making procedures

Answer: (c)

18.Which of the following are implied by Hierarchy?
1. Higher levels cannot take disciplinary action against subordinates.
2. Higher levels have the freedom to carry out the operations.
3. Upper levels set the goals to be pursued.
4. Lower levels Jake action to pursue the goals.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) I and2
(b) 2and3
(c) 3and4
(d) l and 4

Answer: (c)

19.The scalar principle refers to as
(a) Classification of civil servants according to their scales of pay
(b) Grading of duties according to the degree of authority
(c) Organizing the relations between members of ‘line’ and ‘staff’ agencies
(d) Governing the allocation of persons to the different levels in the hierarchy

Answer: (b)

20. Unity of command does NOT mean:
(a) All the units of an organization should be integrated under the authority of one head
(b) The number of subordinates who can be effectively supervised by an officer.
(c) There should be one person and not a body of persons at the apex of an organization
(d) An individual employer should not be subject to the orders of more than immediate supervisors

Answer: (b)

21. Authority should ‘be commensurate with
(a) Degree of coordination
(b) Position in the hierarchy
(c) Degree of responsibility
(d) Degree of supervision

Answer: (c)

22. Which one of the following is NOT indicative of coordination?
(a) Collective action of one person with others
(b) Cooperation and team-work among the employees
(c) Inter-relating various parts of the work
(d) Integration of several parts into an orderly whole

Answer: (a)

23. In which of the following situations does the need for coordination arises?
1. Overlap of efforts
2. Duplication of efforts
3. Neglect of personal interests
4. Conflicts in interests

Answer: (b)

24. All person in authority, who control the work of others, are supervisors. Which one of the following methods of supervision was NOT suggested by Millet?
(a) Prior approval of individual projects
(b) Inspection of result as it leads to waste of time and energy
(c) A reporting system on work progress
(d) Budgetary limitations upon the magnitude of operations

Answer: (c)

You May Also Try the Test of HR IBPS@Indianexamforum.com

Get Daily Job Updates, Enter your email address:

2 comments

  1. radhika thiyagarajan

    thank u so much…. good job….. we need more questions to practice

Your Question

x

Check Also

LIC AAO Expected Question Paper – GK

LIC AAO (Assistant Administrative Officers ) Expected Exam Question papers of GK subjects.  61. Which ...