Uncategorized

Canara Bank PO Exam Previous Year Paper – English

4 min


Read the following passage carefully and answer all questions given below it.

John Maynard Keynes, the trendiest dead economist of this apocalyptic moment, was the godfather of government stimulus. Keynes had the radical idea that throwing money at recessions through aggressive deficit spending would resuscitate flatlined economies- and he wasn’t too particular about where the money was thrown. In the depths of the Depression, he suggested that the Treasury could “fill old bottles with banknotes, bury them at suitable depths in disused coal mines” then sit back and watch a money-mining boom create jobs and prosperity. “It would, indeed, be more sensible to build houses and the like, “he wrote, but “the above would be better than nothing.”

As President-elect Barack Obama prepares to throw money at the current downturn-a stimulus package starting at about $800 billion, plus the second $350 billion chunk of the financial bailout-we all really do seem to be Keynesians now. Just about every expert agrees that pumping $1 trillion into a moribund economy will rev up the ethereal goods-and-services engine that Keynes called “aggregate demand” and stimulate at least some shortterm activity, even if it is all wasted on money pits. But Keynes was also right that there would be more sensible ways to spend it. There would also be less sensible ways to spend it. A trillion dollars’ worth of bad ideas-sprawl-inducing highways and bridges to nowhere, ethanol plants and pipelines that accelerate global warming, tax breaks for overleveraged McMansion builders and burdensome new long-term federal entitlements-would be worse than mere waste. It would be smarter to buy every American an iPod, a set of Ginsu knives and 600 Subway foot-longs.

It would be smarter still to throw all that money at things we need to do anyway, which is the goal of Obama’s upcoming American Recovery and Reinvestment Plan. It will include a mix of tax cuts, aid to beleaguered state and local governments; and spending to address needs ranging from food stamps to computerized health records to bridge repairs to broadband network to energy-efficiency retrofits, all designed to save or create 3 million to 4 million jobs by the end of 2010. Obama has said speed is his top priority because the faster Washington injects cash into the financial bloodstream, the better it stands to help avert a multiyear slump with double-digit unemployment and deflation. But he also wants to use the stimulus to advance his long-term priorities : reducing energy use and carbon emissions, cutting middle-class taxes, upgrading neglected infrastructure, reining in health-care costs and eventually reducing the budget deficits that exploded under George W. Bush. Obama’s goal is to exploit this crisis in the best sense of the word to start pursuing his vision of a greener, father, more competitive, more sustainable economy.

Unfortunately, while 21st century Washington has demonstrated an impressive ability to spend money quickly, it has yet to prove that it can spend money wisely. And the chum of a 1 with 12 zeros is already creating a feeding frenzy for the ages. Lobbyists for shoe companies, zoos, catfish farmers, mall owners, airlines, public broadcasters, car dealers and everyone else who can afford their retainers are lining up for a piece of the stimulus. States that embarked on raucous spending and tax cuttng sprees when they were flush are begging for bailouts now that they’re broke. And politicians are dusting off their unfunded mobster museums, waterslides and other pet projects for rebranding as shovel-ready infrastructure investments. As Obama’s aides scramble to assemble something effective and transformative as well as politically achievable, they acknowledge the tension between his desires for speed and reform.

1. What, according to Keynes, is the “aggregate demand” ?
(a) Stimulation of a short-term activity
(b) Goods and Services Sector
(c) Attempting to rev up the sluggish economy
(d) Pumping one trillion dollars into economy
Answer: (b) Goods and Services Sector

2. Which of the following is/are corrective measure(s) as part of the long term priorities of Obama that was an outcome of his predecessor’s regime ?
(1) Countering recession through immediate rescue operations.
(2) Reining the budget deficit.
(3) Creating a more sustainable economy.

(a) (1) & (2) only
(b) (2) & (3) only
(c) (1) & (3) only
(d) None of these
Answer: (d) None of these

3. John M. Keynes was advocate of which of the following suggestions ?
(a) Spending money recklessly during recessions is suicidal
(b) Government stimulus to economy may not help because of red-tapism
(c) Aggressive deficit spending is likely to be fatal for economic meltdown
(d) Exorbitant spending during recessions is likely to boost economy
Answer: (d) Exorbitant spending during recessions is likely to boost economy

4. The author of the passage calls Barack Obama and his team as “Keynesians” because .
(a) Barack Obama and his team have decided to fil old bottles with banknotes
(b) His team is advising Barack to refrain from Keynes’ philosophy
(c) Barack Obama has been reluctant to follow Keynes’ philosophy
(d) Building houses has been under the active consideration of Barack Obama and his team
Answer: (a) Barack Obama and his team have decided to fil old bottles with banknotes

5. Which of the following is TRUE about Keynes’ philosophy ?
(a) Actual spending money during meltdown is more important than where and on what it is spent
(b) Filling old bottles with banknotes and burying them is an atrocious proposal
(c) Government should be selective in approach for spending money during recession
(d) Creating jobs and prosparity during recessions is almost an impracticable proposal
Answer: (c) Government should be selective in approach for spending money during recession

6. According to the author of the passage, food stamps, bridge repairs, etc. are the projects that .
(a) Do not warrant urgent spending as they have a lower utility value
(b) Need the least investment and priority as compared to building houses for the needy
(c) May not have any favourable impact on attempts to counter recession
(d) None of these
Answer : (d) None of these

7. Obama desires to accelerate the process of pumping money with utmost rapidity as he believes that it would .
(1) Help create reasonably high employment opportunities
(2) Avoid deflation
(3) Inject cash into the already troubled economy

(a) (1) and (2) only
(b) (2) and (3) only
(c) (1) and (3) only
(d) All (1) (2) and (3)
Answer: (d) None of these

8. Obama’s upcoming American Recovery and Reinvestment Plan focuses on which of the following ?
(1) Recovery of all debts from the debtors in a phased manner.
(2) Pumping money very liberally in projects that are mandatory.
(3) Investing money recklessly in any project regardless of its utility.

(a) (1) only
(b) (2) only
(c) (3) only
(d) (2) and (3) only
Answer: (d) (2) and (3) only

9. Highways, bridges, ethanol plants, etc. are considered by the author as .
(a) Reasonably appropriate propositions to spend money on
(b) Tax saving schemes bestowed on builders
(c) Imprudent proposals to waste money on
(d) Measures that affect the environment adversely
Answer: (d) Measures that affect the environment adversely

Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

10. Moribund
(a) Declining
(b) Thriving
(c) Waning
(d) Pessimistic

11. Beleaguered
(a) Stressful
(b) Harassed
(c) Carefree
(d) Uneventful

12. Raucous
(a) Strident
(b) Soft
(c) Rough
(d) Unprecedented


[ad#336×280]


Like it? Share with your friends!

150

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *