Upcoming Exam
Home - RBI Grade “B” Previous Year Paper , English Language Question Pattern

RBI Grade “B” Previous Year Paper , English Language Question Pattern



Click Here - Buy Online - Great Offers Today
ENGLISH LANGUAGE
Direction (Qs. 1 to 5) :	Which of the phrases (1), (2), (3) and (4) given below each sentence should replace the phrase printed in
 bold in the given sentence to make it grammatically correct?  If the sentence is correct as it is and no correction is required, 
then mark your answer as (5) :
1.	Ultimately he received the honour he deserve.
	(1)	Gained the honour he deserve
	(2)	Received the honour he deserves
	(3)	Received the honour he deserved
	(4)	Bags the honour he deserve
	(5)	No correction required
	Ans:	( 3 )	Received the honour he deserved
		
2.	I am totally opposite in the statement of some of our Managers.
	(1)	Totally oppose to the
	(2)	Absolutely oppose by the
	(3)	Totally opposed to the
	(4)	Completely opposed in the
	(5)	No correction required
	Ans:	( 3 )	Totally opposed to the
		
3.	Gayatri turned down the job offer to accommodate her friend.
	(1)	Job offered in accommodate
	(2)	Job offers for accommodate
	(3)	Job offer to accommodating
	(4)	Job offer in accommodate
	(5)	No correction required
	Ans:	( 5 )	No correction required
		
4.	She was informed that everyone of them are aware of the fact.
	(1)	Were aware of
	(2)	Are aware of
	(3)	Was aware of
	(4)	Is aware of
	(5)	No correction required
	Ans:	( 3 )	Was aware of
		
5.	She has being venturing into areas which she had always
avoided in the past.
	(1)	Has been venturing into
	(2)	Has venturing into
	(3)	Would venturing into
	(4)	Had venturing into
	(5)	No correction required
	Ans:	( 1 )	Has been venturing into
		
Directions (Qs. 6 to 10) :	Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in
it.   The error, if any, will be in one part of the sentence.  The number of that part will be your answer.  If
there is no error (ignore errors of punctuation, if any), then your answer will be (5).

6.	They never thought (1) / that Joshi is (2) / oldest than
the other (3) / Professors in the Faculty. (4) / No error (5)
	Ans:	( 3 )	
		
7.	Taken into consideration (1) / the advice of his (2) /
colleagues he decided (3) / to stay in the Institute. (4) /
No error (5)
	Ans:	( 1 )	
		
8.	I am likely contact (1) / you sometime in (2) / next week
to (3) / discuss with you in detail. (4) / No error (5)
	Ans:	( 1 )	
		
9.	The police has making (1) / every effort to provide (2) /
best help and (3) / attention to each citizen. (4) / No
error (5)
	Ans:	( 1 )	
		
10.	He cannot withdraw (1) / all his money (2) / unless he
do not (3) / give advance notice. (4) / No error (5)
	Ans:	( 3&4 )	
		
Directions (Qs. 11 to 25) :	Read the following passage to
answer these questions given below it.  Certain words /
phrases have been printed in bold to help you locate them
while answering some of the questions :
	The suicide attacks by militant Palestinian groups killing
large numbers of Israeli civilians and the harsh Israeli
response, have raised the renewed hopes of peace in the
region.  It is Arafat?s leadership and authority that are
being severely tested in the latest phase of the west Asian
crisis.
	By accusing the Palestinian Authority (PA) of supporting
terrorism by groups, Israel hopes to put pressure on Arafat
to act.  Arafat, on the other hand, has never looked a less
powerful force than he does today.  If he acts against the
militants and elements in his own Fatah movement sympathetic
to them, he risks a Palestinian civil conflict.  But if he
chooses to do nothing, he faces erosion of his authority and
all claim to a central role in the peace process.   Whatever
he does, sections of the Palestinians will hold that he has
gone too far and Israel that he has not gone for enough. 
This is, of course, why Arafat has invariably shrunk from
hard decision.  He has refrained from curbing the militant
groups, explaining his inaction as necessary to maintain
Palestinian unity.  
	The Palestinian leadership?s inability to improve economic
conditions for its people has been a decisive factor in the
erosion of its ability to act.  Palestinians in Gaza have
targeted the PA as being responsible for their condition. 
The Militant organizations have capitalized on the PA?s
failure to establish a functioning administrative
infrastructure by setting up a parallel welfare system with
the help of the millions of dollars.   Though the
Palestinian security forces claim to have arrested more than
100 militants after the suicide bomb attacks in Israel, the
other similar militant groups remain defiant, confident of
their popular support and of the certainty that in the
ultimate analysis the PA leadership will stop short of
decisive action against them.
	That the militant groups enjoy popular support in Gaza is
hardly surprising.  The Gaza Strip today resembles a vast
prison camp in which some 1.2 million Palestinians are
crammed.  Despite the Oslo Accord, 7000 Israeli settlers
still remain in 20 percent of the Gaza?s area and are
protected by heavily armed Israeli forces.  With its recent
blockade of and extensive incursion into PA controlled
territories, the Israeli government has placed the whole
civil society in Palestine under siege.  Over 450 NGOs,
eight universities and numerous other educational, civic,
social, developmental and health institutions have had their
work impeded and their vital services to the population
blocked.  An international conference on Israel?s treatment
of human rights in West Bank and Gaza, attended by
signatories to the 1949 Geneva Conventions, that has opened
in Switzerland overriding Israeli and American protests, is
expected to censor Israel for its treatment of civilians in
the Palestinian territories. 
	Arafat?s standing among Palestinians rests on the authority
conferred on the PA by the international community to
represent and speak for the Palestinians.  Even the major
militant group has so far never openly challenged Arafat?s
leadership.  Israel?s latest vicious attacks directed
against the PA and Arafat present the international
community with the danger that this precarious balance of
power in the Palestinian community may be destroyed. 
Continuance of the Israeli attacks can only further
radicalize and harden the attitudes of ordinary
Palestinians.  On the other hand, Israeli moves to freeze
further expansion of Jewish settlements in the West Bank and
Gaza and, as soon as security conditions permit it, ease the
economic blockade of Palestinian towns?however remote such
measures appear just now?alone can restore the authority of
the PA and give it a chance to get a grip on Palestinian
militancy. 
11.	Which of the following factors have raised the hope for
peace in West Asia?
A.  Killings of Israeli civilians
B.  Harsh response of Israelites
C.  Revocation of Oslo Accord
	(1)	Only A and C
	(2)	Only B and C
	(3)	Both A and B
	(4)	Either A or B
	(5)	None of these
	Ans:	( 3 )	Both A and B
		
12.	Which of the following explains the lack of action on
the part of Palestinian leader?
	(1)	He fears the army action against him
	(2)	This according to him will fasten peace process
	(3)	He feels that this step will keep Palestinians united
	(4)	He is seriously worried about the degeneration of his
power base
	(5)	None of these
	Ans:	( 4 )	He is seriously worried about the degeneration
of his power base
		
13.	What is ultimate analysis of other similar militant groups?
	(1)	The PA leadership will only act if a definite forceful
action is taken on the PA
	(2)	The suicidal attacks will only aggravate the situation
	(3)	The PA leadership should be changed
	(4)	The action on the Palestinians was justified
	(5)	None of these
	Ans:	( 5 )	None of these
		
14.	Which of the following words is just opposite in meaning
to the word impeded as used in the passage?
	(1)	Hindered
	(2)	Facilitated
	(3)	Felicitated
	(4)	Stopped
	(5)	Courage
	Ans:	( 1 )	Hindered
		
15.	What does the word overriding mean as used in the passage?
	(1)	Notwithstanding 
	(2)	Concurring
	(3)	Welcoming
	(4)	Criticizing
	(5)	None of these
	Ans:	( 1 )	Notwithstanding
		
16.	Which of the following best describes the meaning of the
word challenged as used in the passage?
	(1)	Questioned
	(2)	Accepted
	(3)	Attacked
	(4)	Scared
	(5)	None of these
	Ans:	( 1 )	Questioned
		
17.	Which of the following is the most similar word as
accusing as used in the passage?
	(1)	Abusing
	(2)	Blaming
	(3)	Charging
	(4)	Responding
	(5)	Praising 
	Ans:	( 2 )	Blaming
		
18.	Which of the following is the expected outcome of
International Conference which is in progress in Switzerland?
	(1)	To revoke 1949 Geneva Convention
	(2)	Impose censorship on propaganda of PA
	(3)	To build cordial relations between Conflicting parties 
	(4)	To put a curb on Israel?s policies while treating
civilians in an alien territory
	(5)	None of these
	Ans:	( 3 )	To build cordial relations between Conflicting
parties
		
19.	Which of the following best explains the word vicious as
used in the passage?
	(1)	Dangerous
	(2)	Fatal
	(3)	Reoccurring and cyclic
	(4)	Cyclic but not reoccurring
	(5)	None of these
	Ans:	( 3 )	Reoccurring and cyclic
		
20.	Which of the following best explains the word remote as
used in the passage?
	(1)	Far away from reality
	(2)	Distant
	(3)	Most likely to happen
	(4)	Control in someone else?s hand 
	(5)	None of these
	Ans:	( 1 )	Far away from reality
		
21.	Who according to the passage conferred the authority to PA?
	(1)	Arafat
	(2)	Israel
	(3)	Militant groups
	(4)	International community
	(5)	None of these
	Ans:	( 4 )	International community
		
22.	Which of the following can restore the degenerating
authority of the PA?
A.  Arresting the expansion of Jewish settlements
B.  Easening the economic blockade of Palestinian towns
	(1)	Only A
	(2)	Only B
	(3)	Either A or B
	(4)	Both A and B together 
	(5)	Neither A or B
	Ans:	( 4 )	Both A and B together
		
23.	Which of the following is the most opposite in meaning
as the word shrunk as used in the passage?
	(1)	Coming forward
	(2)	Abdicating
	(3)	Control
	(4)	Expand
	(5)	None of these
	Ans:	( 1 )	Coming forward
		
24.	What may be the affect of continuous Israeli attacks?
	(1)	It may harness a negative attitude amongst the civil
Palestinians 
	(2)	It may destroy militancy from its basic roots
	(3)	It may revitalize the weakening leadership of the PA
	(4)	It may enhance militant activities 
	(5)	None of these
	Ans:	( 4 )	It may enhance militant activities
		
25.	What dangers are being perceived by the International
Community?
	(1)	Both the nations may get destroyed if war erupts
	(2)	The PA and Israel will never strike a deal
	(3)	The attacks against the PA may destroy the balance of
power in Palestinians 
	(4)	The militancy may spread in other countries also
	(5)	None of these
	Ans:	( 3 )	The attacks against the PA may destroy the
balance of power in Palestinians
		
Directions (Qs. 26 to 35) :	In the following passage there
are blanks, each of which has been numbered.  These numbers
are printed below the passage and against each, five words
are suggested, one of which fits the blank appropriately. 
Find out the appropriate word in each case:
	Whatever prosperity India enjoyed in the seventeenth
century disappeared when the Mughal Empire ???(26) apart. 
The most immediate cause of this breakdown was the religious
intolerance, which led to the open rebellion.  It was to
???(27) these revolts that the bigot ruler spent ???(28)
years in the field, with immense armies consuming the
revenues of the country.  There were, however, more
deep-seated ???(29)   The corruption of officials and the
oppression of the masses steadily ???(30) away the empire?s
life blood.  For sometime, there had been a noticeable
deterioration in the character of the ruling class.  Wars of
succession ???(31) wiped out the leading families, and new
blood from central Asia was no ???(32) recruited for the
higher governmental posts.  Finally, the Mughal Empire was
an alien regime.  It continues to be so ???(33) Akbar?s
policy of conciliation was abandoned, and it wore itself out
trying to maintain its power ???(34) the ceaseless
opposition, only now and then overt but always present, of
the ???(35) citizens. 
26.	(1)	Joined
	(2)	Broke
	(3)	Dashed
	(4)	Banged
	(5)	Became
	Ans:	( 2 )	Broke
		
27.	(1)	Run out
	(2)	Crash
	(3)	Crush
	(4)	Cajole
	(5)	Motivate
	Ans:	( 3 )	Crush
		
28.	(1)	No
	(2)	Hardly
	(3)	Many
	(4)	Inexpensive
	(5)	Most
	Ans:	( 3 )	Many
		
29.	(1)	Variables
	(2)	Attributes
	(3)	Characteristics
	(4)	Causes
	(5)	Affect
	Ans:	( 4 )	Causes
		
30.	(1)	Drained
	(2)	Gone
	(3)	Sucked
	(4)	Released
	(5)	Went
	Ans:	( 1 )	Drained
		
31.	(1)	Has
	(2)	Have
	(3)	Was
	(4)	Did
	(5)	Had
	Ans:	( 5 )	Had
		
32.	(1)	Longer
	(2)	Pumped
	(3)	Far
	(4)	Candidate
	(5)	Shorter
	Ans:	( 1 )	Longer
	
33.	(1)	At
	(2)	Into
	(3)	Over
	(4)	After
	(5)	Before
	Ans:	( 4 )	After
	
34.	(1)	Far
	(2)	At
	(3)	Against
	(4)	Favouring 
	(5)	For
	Ans:	( 3 )	Against
		
35.	(1)	Discontented
	(2)	Weeping
	(3)	Ruling
	(4)	Calm
	(5)	Contented 
	Ans:	( 1 )	Discontented
		
Directions (Qs. 36 to 40) :	Pick out the most effective
word/phrase from the given words to fill in the blanks to
make the sentences meaningfully complete:
36.	Tiwari?s weill-wishers went to the extreme to _____ his
business reputation.
	(1)	Speak
	(2)	Enhance
	(3)	Cajole
	(4)	Provoke 
	(5)	Advocate
	Ans:	( 2 )	Enhance
		
37.	A group of junior college boys _____ the highest peak of
the Shivalik range of the Himalayas.
	(1)	Scaled
	(2)	Walked
	(3)	Climb up
	(4)	Avoided
	(5)	Won
	Ans:	( 1 )	Scaled
		
38.	A special programme to raise the standard of living of
the village folks has been _____ by the Government.
	(1)	Affixed 
	(2)	Stalled
	(3)	Glued
	(4)	Launched
	(5)	Propose
	Ans:	( 4 )	Launched
		
39.	A herd of elephants _____ ready to attack the lion.
	(1)	Were
	(2)	Is
	(3)	Was
	(4)	Are
	(5)	Has been
	Ans:	( 2 )	Is
		
40.	It is not possible this year to run this company with so
many employees, without increasing the _____ of deficit.
	(1)	Loss
	(2)	Altitude
	(3)	Gain
	(4)	Magnitude
	(5)	Extend 
	Ans:	( 4 )	Magnitude

Get Daily Job Updates, Enter your email address:

Leave a Reply

2 Comments on "RBI Grade “B” Previous Year Paper , English Language Question Pattern"

avatar
  Subscribe  
Notify of
trackback

[…] RBI Grade “B” Previous Year Paper , English Language Question […]

jignesh
Member

pls can you send me the full paper of last few year paper.
for rbi officer 'b'

my mail id id jignes_hp@yahoo.co.in

waiting for reply

x

Check Also

Airtel Offering 30GB free 4G data on Upgrading Mobile Phone

Airtel Free 30 GB Data – Upgrade your 2G/3G enabled mobile phone to 4G and ...