Upcoming Exam
Home - Numerical Aptitude Paper Banking Exam Preparation Sample Paper

Numerical Aptitude Paper Banking Exam Preparation Sample Paper

Banking Exam Preparation for Numerical Ability. Banks PO or Clerks Exam Paper consist of a paper of Numerical Ability. Have a look on the Numerical Ability paper of Banking Exam and Practice it.

[ad#468×15]
1.By selling an article for Rs 19.50, a dealer makes a profit of 30%. By how much should he increase his selling price so as to make a profit of 40% (a) Rs 1.75 (b) Rs 3 (c) Rs 2 (d) Rs 1.50 Ans:- D
2.While selling a watch, a shopkeeper gives a discount of 5%. If he gives a discount of 7%, he earn Rs 15 less as profit. What is the marked price of the watch?(a) Rs 712.50 (b) Rs 697.50 (c) Rs 787.50 (d) None of theseAns:- D
3.The marked price of a table is Rs 3000 and is available at successive discounts of 20% and 10% respectively. If there is an additional discount of 5% on cash payment, then what is the cash price of the table?(a) Rs 2400 (b) Rs 2160 (c) Rs 2100 (d) Rs 2052Ans:- D
4.A trader marks his goods 25% above the C.P but discounts 15% on the marked price. His gain percent in the deal is(a) 5% (b) 6¼ % (c) 7½ % (d) 10%Ans:- B
5.A pressure cooker is sold for Rs 120. Sales tax accounts for one-fifth and profit one-third of the remainder of the selling price. The coast price of the cooker is(a) Rs 75 (b) Rs 64 (c) Rs 80 (d) Rs 72Ans:- B
6.A sold a fan for Rs 540 losing 10%. At what price should he have sold it to gain 10%?(a) Rs 594 (b) Rs 648 (c) Rs 650 (d) Rs 660Ans:- D
7.The cost of 100 shirts is Rs 9000 and transportation charges are Rs 300. For a 20% profit the selling price of a shirt is(a) Rs 115.10 (b) Rs 113.50 (c) Rs 111.60 (d) Rs 109.40Ans:- C
8.By selling an umbrella for Rs 30, a shop keeper gains 20%. During a clearance sale, the shopkeeper allows a discount of 10% off the marked price. Find his gain percent during the sale season(a) 7 (b) 7 ½ (c) 8 (d) 9Ans:- C
9.Shyam buys a radio at 3/4 of its value and sells it for 20% more than its value. What is his gain percent?(a) 20% (b) 45% (c) 60% (d) 75%Ans:- C
10.An item when sold for Rs 1169 earned 40% profit on the cost price. What is the cost price?(a) 835 (b) 701.40 (c) 840 (d) Cannot be determinedAns:- A
11.The price of cooking gas increases by 25%. By how much percent of family should reduce its consumption of gas, so as not to increase expenditure on this account?(a) 15% (b) 20% (c) 25% (d) 30%Ans:- B
12.When the price of a bicycle was increased by 30%, the number of bicycles sold decreased by 20%. What was the effect on the sale?(a) 8% increase (b) 8% decrease (c) 4% increase (d) 4% decreaseAns:- C
13.A man sells two buffaloes for Rs. 7,820 each. On one he gains 15% and on the other, he loses 15%. His total gain or loss in the transaction is(a) 2.5% gain (b) 2.25% loss (c) 2% loss (d) 5% lossAns:- B
14.(Q ® A, B, C, D & E): In each of the following questions a number series is given. After the series, a number is given followed by a, b, c, d, and e. You have to complete the series starting with the number given following the sequence of the given series. Then answer the question given below it?
15.A.Which of the following number will come in place of (c)?
1
9
65
393
2
a
b
c
d
e
(a) 490 (b) 853 (c) 731 (d) 729 (e) None of theseAns:- D
16.B.Which of the following number will come in place of (e)?
8
8
12
24
36
a
b
c
d
e
(a) 810 (b) 36 (c) 54 (d) 108 (e) None of theseAns:- A
17.Which of the following numbers will come in place of (b)?
424
208
100
46
888
a
b
c
d
e
(a) 20 (b) 36 (c) 216 (d) 108 (e) None of theseAns:- C
18.D.Which of the following numbers will come in place of (e)?
4
5
12
39
7
a
b
c
d
e
(a) 32.5 (b) 271.5 (c) 8 (d) 14.25 (e) None of theseAns:- E
19. E.Which of the following numbers will come in place of (e)?
5
294
69
238
13
a
b
c
d
e
(a) 246 (b) 206 (c) 125 (d) 302 (e) None of theseAns:- B
20.(Q ® A, B, C, D & E): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements andGive answer (A) if the data in statement 1 alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
Give answer (B) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
Give answer (C) if the data either in statement I alone are or in statement II alone are sufficient to answer the question.
Give answer (D) if the data even in both the statement I and II together are not sufficient to answer the question and
Give answer (E) if the data in both in statements I and II together are necessary to answer the question.
21. A. What is the height of a circular cone?I. The area of that cone is equal to the area of a rectangle whose length is 33 cm.
II. The area of the base of that is 154 s.q. cm
Ans:- D
22. B. What is the price of a table?I. The total price of 3 chairs and 5 tables is Rs 18,800/-
II. The total price of 6 chairs and 5 tables is Rs 20,800/-
Ans:- E
23. C. What was the speed of a running train A?I. The relative speed of train A and another train B running in opposite direction is 160 kmph.
II. The train B crosses a signal post in 9 seconds.
Ans:- D
24. D. What is the difference between the digits of a two digit number?I. The sum of the digits of that number is 8.
II. One-fifth of that number is less than half of 44.
Ans:- E
25.E. What is the monthly salary of Q?I. Q earns Rs 6,000/- more than R who earns Rs 3,000/- less than P.
II. The total monthly salary of P and Q is Rs 27,000/-
Ans:- E
26. Naresh’s monthly income is 30% more than that of Raghu. Raghu’s monthly income is 20% less than that of Vishal. If the difference between the monthly income of Naresh and Vishal is Rs 800/-, what is the monthly income of Raghu?(a) Rs 16,000/- (b) Rs 20,000/- (c) Rs 12,000/-
(d) Data inadequate (e) None of these
Ans:- A
27. When 30 percent of a number is added to another number the second number increases to its 140 percent. What is the ratio between the first and the second number?(a) 3 :4 (b) 4:3 (c) 3:2 (d) Data inadequate (e) None of theseAns:- B
28. Jeevan bought an article with 30 percent discount on the labeled price. He sold the article with 112 percent profit on the labeled price. What was his percent profit on the price he bought?(a) 40 (b) 50 (c) 60 (d) Data inadequate (e) None of theseAns:- E

29. The length of a rectangular plot is 20 meters more than is breadth. If the cost of fencing the plot @ Rs 26.50 per meter is Rs 5,300/-, what is the length of the plot in meters?(a) 40 (b) 120 (c) 50 (d) Data inadequate (e) None of theseAns:- E

30. The sum of the digits of a two digits numbers is 1/11th of the sum of the number and the number obtained by interchanging the position of the digits. What is the difference between the digits of that number?(a) 3 (b) 2 (c) 6 (d) Data inadequate (e) None of theseAns:- D

31. A can do a work in 6 days and B in 9 days. How many days will both take together to complete the work?(a) 7.5 (b) 5.4 (c) 3.6 (d) 3Ans:- C
32. A particular job can be completed by a team of 10 men in 12 days. The same job can be completed by a team of 10 women in 6 days. How many days are needed to complete the job if the two teams work together?
(a) 4 (b) 6 (c) 9 (d) 18
Ans:- A

33. A works twice as fast as B. If both of them can together finish a work in 12 days, B alone can do it in(a) 48 days (b) 36 days (c) 27 days (d) 24 daysAns:- B
34. (4) 0.5x (0.5)4 is equal to(a) 1 (b) 4 (c) 1/8 (d) 1/32Ans:- B
35. The square of a natural number subtracted from its cube is 48. The number is(a) 8 (b) 6 (c) 5 (d) 4Ans:- D
36. If * is a digit such that 5824* is divisible by 11, then * equals(a) 2 (b) 3 (c) 5 (d) 6Ans:- C
37. [1-2 (1-2)-1]-1 equals(a) 1/3 (b) 1/3 (c) -1 (d) ½Ans:- A
38. The next number of the sequence 0, 3, 8, 15, 24, 35, … is(a) 46 (b) 47 (c) 48 (d) 50Ans:- C
39. If (6767 + 67) is divided by 68, the remainder is(a) 1 (b) 67 (c) 63 (d) 66Ans:- D
40. If log 2 = 0.3010, then log 5 equals(a) 0.3010 (b) 0.6990 (c) 0.7525
(d) Given log 2, it is not possible to calculate log 5
Ans:- D
41. When number is divided by 121, the remainder is 25. If the same number is divided by 11, the remainder will be(a) 3 (b) 4 (c) 6 (d) 25Ans:- A
42. (160-16× 20.36) is equal to(a) 2 (b) 16 (c) 32 (d) 64Ans:- A
43. The numbers 1, 3, 5, 7, …, 99 and 128 are multiplied together. The number of zeros at the end of the product must be(a) 19 (b) 22 (c) 7 (d) NilAns:- B
44. A shopkeeper purchased a chair marked at Rs 800, at two successive discounts of 10% and 15% respectively. He spent Rs 28 on transportation and sold the chair for Rs 800. His gain percent is(a) 40 (b) 30 (c) 25 (d) 14Ans:- C
45. A shopkeeper marks his sarees at 20% above the cost price and allows the purchaser a discount of 10% for cash buying. What profit percent does he make?(a) 18 (b) 12 (c) 10 (d) 8Ans:- D
46. The simple interest on a sum of money is 4/9 of the principal and the number of years is equal to the rate percent per annum. The rate per annum is(a) 5% (b) 6 2/3% (c) 6% (d) 7 1/5%Ans:- B
47. What is the difference between compound interest on Rs 5000 for 1½ years at 4% per annum according as the interest is compounded yearly or half-yearly?(a) Rs 2.04 (b) Rs 3.06 (c) Rs 8.30 (d) Rs 4.80Ans:- B
48. In how many years will Rs 2000 amount to Rs 2420 at 10% per annum compound interest?(a) 3 (b) 2½ (c) 2 (d) 1½Ans:- C
49. If the difference between the compound interest, compounded every six months, and the simple interest on a certain sum of money at the rate of 12% per annum for one year is Rs 36. The sum is(a) Rs 10,000 (b) Rs 12,000 (c) Rs 15,000 (d) Rs 9000Ans:- A
50. The compound interest on Rs 10,000 in 2 years at 4% per annum, the interest being compounded half-yearly, is(a) Rs 636.80 (b) Rs 824.32 (c) Rs 912.86 (d) Rs 828.82Ans:- B

Get Daily Job Updates, Enter your email address:

Your Question

x

Check Also

JSSC Upcoming Jobs

JSSC Recruitment Notification 2018, Apply Online

Apply online for JSSC, Jharkhand SSC Recruitment 2018. JSSC jobs notification is released for 113 posts. ...