SBI General Awareness Solved Paper

1. As per Global Environment Outlook 4, a report of United Nations Environment Programme, the area of forest being      lost across the world every year estimated to be

a. 35,000 sq. miles

b. 40,000 sq. miles

c. 45,000 sq. miles

d. 50,000 sq. miles

Ans. c

2. Which of the following pairs of countries agreed in November2007, to open a hot line between their Defence Ministries?
a. Russia & China

b. Russia & USA

c. China & France

d. China & USA

Ans. d

3. Diamond is harder than graphite though both of them are allotropes of Carbon. The reason is

a. the hexagonal structure of diamond

b. difference in their electronic configuration

c. difference in the size of their crystals

d. difference in the intensity of their respective intermolecular forces

Ans. a

4. In the 19th century, all great social reformers of India

a. unanimously condemned idol-worship

b. advocated equal status for women in the society

c. encouraged western education through their efforts & teachings

d. condemned social ills & cherished the ideal of setting up a system free from any discrimination.

Ans. d

5. Match the following:

List I                                   List II

A. Kol uprising                            1. Sindhu & Kanhu

B. Bhumi uprising                          2. Bhagirath Manjhi

C. Santhal uprising                        3. Buddho Bhagat

D. Kherwar uprising                        4. Ganga Narayan

Codes:

A                    B                       C                     D

a.    3                    4                        1                     2

b.    2                    1                        4                     3

c.    4                    3                        2                     1

d.    4                    2                        3                     1

Ans. a

6. From the outer to the innermost Himalayan ranges

a. there is a progressive increase in the altitude but no increase in physiographic complexity

b. there is a progressive decrease in the altitude but no increase in physiographic complexity

c. . there is decrease in both the altitude & physiographic          complexity

d. there is increase in both the altitude & physiographic complexity

Ans. d

7. Match the following:

List I                             List II

A. Emphasis on labour intensive project      1. Seventh plan

B. Emphasis on self-employment               2. Fifth plan

ventures in different sectors

C. Emphasis on agriculture for               3. Eighth plan

Self- employment.

D. ‘Weekly Status’ norms to                  4. Sixth plan

Measure employment

Codes:

A                     B                     C                        D

a. 1                     2                      3                        4

b. 3                     1                      4                        2

c. 2                     4                      1                        3

d. 4                     3                      2                        1

Ans. c

8. Match the following:

List I                                               List II

A. Ringgit                                        1. Indonesia

B. Baht                                           2. South Korea

C. Rupiah                                        3. Thailand

D. Won                                           4. Malaysia

Codes:

A                    B                    C                        D

a. 1                    3                    4                         2

b. 4                    3                    1                         2

c. 1                    2                    4                         3

d. 4                    2                    1                         3

Ans. b

9. Match the following:

List I                                         List II

(Crops)                                        (Crop pests)

A. Rice                                        1. Aphid

B. Wheat                                       2. Gundhi bug

C. Sugarcane                                   3. Greasy cutworm

D. Gram                                        4. Top shoot borer moth

5. Bollworm

Codes:

A                     B                      C                       D

a. 2                     3                       4                       5

b. 3                     1                       2                       4

c. 2                     1                       4                       3

d. 5                     4                       1                       3

Ans. c

10. One well-known example of parasitic protozoan is

a. Paramecium

b. Euglena

c. Plasmodium

d. Trypanosoma

Ans. c

11. Which among the following is not matched correctly?

a. Lord Lytton : Reduction in the upper age limit for appearing in the Indian Civil Service Examination

b. Lord Ripon : Ilbert Bill Controversy

c. Lord Linlithgo : Vernacular Press Act

d. Lord Curzon : Partition of Bengal

Ans. c   (Vernacular Press Act, legally known as Vernacular Press Act IX of 1878, was passed during Lord Lytton’s viceroyalty. It’s       major objective was to curb the freedom of newspapers published       in regional languages of India.)

12. “Science Express”, a special train showcasing the  contemporary & futuristic scientific advances, has been jointly developed by the scientific agencies of India &

a. Japan

b. France

c. USA

d. Germany

Ans. d

13. Atomic mass unit is a unit of mass used to express atomic & molecular weights equal to

a. One twelfth of the mass of an atom of Carbon (C)

b. One sixteenth of the mass of a molecule of oxygen

c. half of the mass of the hydrogen molecule

d. the combined mass of proton & neutron in the nucleus of a hydrogen atom.

Ans. a

14. It has been found that excessive use of cellular phone is likely to cause

a. cerebral malignancy

b. cervical malignancy

c. hepatic cancer

d. pancreatic cancer

Ans. a

15. Trees of olive, which are used for extracting oil, are found most abundantly in a vegetation zone, that is

a. equatorial type

b. desert type

c. Tundra type

d. Mediterranean type

Ans. c

16. Consider the following statements:

The price of any currency in international markets is decided by the

1. World Bank

2. Demand for goods/services provided by the country concerned.

3. Stability of the Government of the concerned country

4. Economic potential of the country in question

Which of these statements are correct?

a. 1, 2, 3, 4

b. 2, 3

c. 3, 4

d. 1, 4

Ans. b

17. Which one of the following metals does not form amalgams?

a. Zinc

b. Copper

c. Magnesium

d. Iron

Ans. d

18. In the balanced dietary for a day of an adult working man,weights of carbohydrate food and total protein food (both superior and inferior) should be in order of

a. 600 gm and 420 gm respectively

b. 600 gm and 600 gm respectively

c. 420gm and 600 gm respectively

d. 420 gm and 420 gm respectively

Ans. a

19. Who among the following became the Prime Minister of India without having served as the Chief Minister of a state earlier?

1. Morarji Desai

2. Charan Singh

3. V.P. Singh

4. Chandrashekhar

5. P.V. Narasimha Rao

a. 1, 2, 4

b. 2, 3, 5

c. 2 only

d. 4 only

Ans. d

20. Phenylketonuria is an example of an inborn error of  metabolism.

This error refers to

a. Hormonal over production

b. Atrophy of endocrine glands

c. Inherited lack of an enzyme

d. Nondisjunction

Ans. b

21. Which one of the following is the most important reason for the establishment of the Vikram Sarabhai Space Centre at       Thumba?

a. The sea is near to the place in the East, West and South directions.

b. It is a place near to a city in India, which is nearest to the Geographic Equator.

c. It is situated on the Geomagnetic Equator

d. Outer Space near Thumba exhibits queer atmospheric phenomena.

Ans. a

22. Match the following countries with their capitals

A. Nigeria    1. Luanda

B. Qatar    2. Abuja

C. Zambia    3. Lusaka

D. Angola    4. Doha

A  B  C  D

a.  2  4  3  1

b.  4  3  2  1

c.  1  2  3  4

d.  4  2  3  1

Ans. a

23. Which of the following planets orbits around the Sun in backward

direction from East to West?

a. Earth

b. Mercury

c. Venus

d. Jupiter

Ans. c

24. More than 2/3rds of world’s Tin comes from which country?

a. China

b. Malaysia

c. Nigeria

d. Argentina

Ans. a

25. The largest temple in the world is

a. Meenakshi Temple

b. Angkor Vat

c. Pashupatinath Temple of Nepal

d. Kashi Vishwanath Temple

Ans. b

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Sorapedia - Upcoming Jobs & Career Alerts