LIC AAO Expected Question Papers – General Knowledge

Get the Expected Question Paper of LIC AAO Written Exam. Practice the General Awareness Question pattern of LIC AAO .The question paper asked in LIC AAO are blend of Current Affairs with traditional General Knowledge question.

Practice the Expected Question of LIC AAO.

31. What makes the Judiciary the guardian of the Constitution ?

(A) Independence

(B) Service Conditions

(C) Salary

(D) Judicial Review

Ans : (D)

32. What is the name of Judicial organ of UNO ?

(A) Supreme Court

(B) Court of International Justice

(C) Judicial Forum

(D) International Court of Justice

Ans : (D)

33. The Election disputes regarding the Election of President and Vice-President can be heard by—

(A) Parliament

(B) Central Election Commission

(C) Supreme Court

(D) Attorney-General of India

Ans : (C)

34. Balwant Rai Mehta Committee suggested that the structure of Panchayati Raj should consist of—

(A) The village, the block and the district levels

(B) The mandal and the district levels

(C) The village, the district and the State levels

(D) The village, the mandal, the district and the State levels

Ans : (A)

35. Which of the following has banned ‘floor crossing’ by the members elected on a party ticket to the legislature ?

(A) 52nd Constitution Amendment

(B) Representation of People Act

(C) National Security Act

(D) Maintenance of Internal Security Act

Ans : (A)

36. The expression ‘Creamy Layer’ used in the judgement of the Supreme Court relating to the case regarding reservations refers to—

(A) Those sections of society which pay Income-tax

(B) Those sections of socially and educationally backward classes of the society that are economically advanced

(C) Those sections of the society that are considered advanced according to Karpuri Thakur formula

(D) All sections of upper castes of the society

Ans : (B)

37. When was the Panchtantra written ?

(A) Maurya Period

(B) Kanishka Period

(C) Gupta Period

(D) Harsha Period

Ans : (C)

38. Which one among the following is regarded as the ‘Magna Carta’ of Indian education ?

(A) Wood’s Despatch

(B) Hunter’s Commission

(C) Sadler Commission

(D) Wardha Scheme

Ans : (A)

39. The battle of Mahabharata is believed to have been fought at Kurukshetra for—

(A) 14 days

(B) 16 days

(C) 18 days

(D) 20 days

Ans : (C)

40. The Mukteswara Temple is located at—

(A) Puri

(B) Belur

(C) Konark

(D) Bhubaneswar

Ans : (D)

41. Which king of the Gupta Dynasty was called the ‘Napoleon of India’ ?

(A) Samudragupta

(B) Chandragupta Vikramaditya

(C) Sri Gupta

(D) Chandragupta-I

Ans : (A)

42. Between which two rulers was the First Battle of Panipat fought ?

(A) Akbar and Bahlol Lodi

(B) Babur and Ibrahim Lodi

(C) Bairam Khan and Sikandar Lodi

(D) Shah Jahan and Daulat Khan Lodi

Ans : (B)

43. Who is the author of Ain-i-Akbari ?

(A) Abul Fazal

(B) Abdus Samad

(C) Bairam Khan

(D) Raja Todarmal

Ans : (A)

44. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below the lists—

List-I — List-II(a) Peshwas 1. Nagpur

(b) Gaekwads 2. Pune

(c) Bhonsles 3. Indore

(d) Holkers 4. Baroda

Codes :( a) (b) (c) (d)

(A) 2 4 1 3

(B) 1 3 2 4

(C) 2 4 3 1

(D) 4 3 2 1

Ans : (A)

45. Which reformer from Maharashtra was known as Lokhitavadi ?

(A) Pandit Ramabai

(B) Gopal Krishna Gokhale

(C) M. G. Ranade

(D) Gopal Hari Deshmukh

Ans : (D)

46. ‘Din-e-Ilahi’ of Akbar was not a success because—

(A) After Akbar, it was not patronized

(B) The Muslims did not accept other religious practices

(C) It was not suitably projected to the masses

(D) All the above

Ans : (D)

47. Who was the author of the book ‘My Experiments with Truth’ ?

(A) Aurobindo Ghosh

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) M. K. Gandhi

(D) Vinoba Bhave

Ans : (C)

48. Give the correct chronological order of the following events—

1. Formation of Muslim League

2. Formation of All India Untouchability League

3. Formation of All India Trade Union Congress

4. Formation of Indian National Congress

(A) 2, 4, 1, 3

(B) 3, 4, 1, 2

(C) 4, 3, 1, 2

(D) 4, 1, 3, 2

Ans : (D)

49. 80% of the coal in India comes from—

(A) Jharia and Raniganj

(B) Kantapalli and Singareni

(C) Singrauli and Korba

(D) Neyveli

Ans : (A)

50. Dry zone agriculture in India contributes nearly 40% of the total—

(A) Commercial crops

(B) Fodder crops

(C) Food crops

(D) Plantation products

Ans : (D)

51. The precipitation consisting of a mixture of snow and rain is—

(A) Sleet

(B) Smog

(C) Snow-line

(D) Fog

Ans : (A)

52. ‘Operation Flood’ was launched in 1970 to—

(A) Control floods

(B) Increase milk production

(C) Improve water sources

(D) Construct more dams

Ans : (B)

53. Photogrammetry is—

(A) Portraying gradient

(B) Movement of setlines

(C) A method of solving geometrical problems

(D) Use of photography in surveying and mapping

Ans : (D)

54. The spice State of India is—

(A) Tamil Nadu

(B) Bihar

(C) Gujarat

(D) Kerala

Ans : (D)

55. Jog Falls is found across the river—

(A) Cauvery

(B) Kabini

(C) Krishna

(D) Sharavati

Ans : (D)

56. Which of the following sea ports of India is the main outlet for export of Tea ?

(A) Mumbai

(B) Kolkata

(C) Kandla

(D) Chennai

Ans : (B)

57. The International Date Line passes through the—

(A) Pacific Ocean

(B) Atlantic Ocean

(C) Indian Ocean

(D) Arctic Ocean

Ans : (A)

58. Which of the following is not a form of precipitation ?

(A) Rainfall

(B) Snowfall

(C) Fog

(D) Hail

Ans : (C)

59. Which of the following is a Great Circle ?

(A) The Tropic of Cancer

(B) The Arctic Circle

(C) The Equator

(D) The Tropic of Capricorn

Ans : (C)

60. Tides in the sea have stored in them—

(A) Hydraulic energy

(B) Kinetic energy

(C) Gravitational potential energy

(D) A combination of all the above

Ans : (D)

LIC GK Expected Papers : 1 | 2 | 3|

Soni has written 1943 articles

Leave a Reply

Connect with:

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven + = 11

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>