Sorapedia Jobs

Directions—(Q. 1—5) In the following questions, the symbols +, -,x
÷ and = are used with the following meanings
A + B means A is greater than B;
A – B means A is greater than or equal to B;
A x B means A is equal to B;
A ÷ B means A is smaller than B; and
A = B means A is smaller than or equal to B.
For each question you have to assume given statements to be true and then decide which of the two given conclusions is are definitely true. Give answer
(A) If only conclusion I is true;
(B) If only conclusion II is true;
(C) If either conclusion I or conclusion II is true; and
(D) If neither conclusion I nor conclusion II is true.
1. Statements:
D=S, N + V, D x R, R + V
Conclusions: I. S + V
II D+N

2. Statements:
K x P, M + J, C÷ P, K = M
Conclusions: I. M + P
II. M x P

3. Statements:
L – R, N x M, L ÷ M, N = P
Conclusions: I. M + R
II. R+P

4.Statements:
W + K, S = Z, X – W, S x K
Conclusions: I. K x Z
II. X÷K

5. Statements:
P ÷ Q, W – N, P — N, T + W
Conclusions: I. P x W
II. Q÷W

Directions—(Q. 6—10) There are two or three statements followed by four conclusions numbered I, II , III and IV. Take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follow(s) .
6. Statements:
Some songs are throngs.
Some throngs are longs.
Conclusions:
I. Some songs are longs.
II. No songs are longs.
III. Only longs are songs.
IV Only songs are longs.
(A) Only I Follows
(B) Only III follows
(C) Either I or II follows
(D) Either III or IV follows
7. Statements:
Some charts are darts.
All darts are carts.
Some carts are smarts.
Conclusions:
I. Some charts are carts.
II. Some carts are darts.
Ill. Some darts are smarts.
IV. Some smarts are charts.
(A) Only I and II follow
(B) Only I and III follow
(C) Only II and III follow
(D) Only I, III and IV follow
8. Statements:
All blanks are beams.
All bridges are beams.
All bridges are cows.
Conclusions:
I. Some cows are beams.
II. Some blanks are cows.
III. Some blanks are bridges.
IV. Some bridges are not cows.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) I,II and III follow
(D) None follow

9. Statements:
Some Chinese are not Russians.
All Russians are Africans.
Some Africans are Indians.
Conclusions:
I. Some Chinese are not Africans.
II. Some Chinese are not Indians.
Ill. All Russians are Indians.
IV. Some Indians are Chinese.
(A) Only II follows
(B) Only III follows
(C) Only IV follows
(D) Either II or IV follows

10. Statements:
All chalks are cheese.
No cheese are ships.
Some herds are ships.
Conclusions:
I. Some herds are not chalks.
II. Some herds are cheese.
Ill. Some cheese are not herds.
IV. No chalk is a ship.
(A) I, II and IV follow
(B) Either II or III and IV follows
(C) II and III follow
(D) II and IV follow

Directions—(Q. 11—15) A word arrangement machine, when given a particular input, rearranges it following a particular logic. The following is the illustration of the input and the steps of arrangement?
Input: CRI END YAM STU THE
StepI:YAM THE CRI END STE
StepII:YAM THE STE END CRI
Step III:STU CRI YAM THE END
Step IV;STU CRI END THE YAM

Study the logic and answer questions

11. If step VII of an input is ‘OVER THE PRE NEW BONE’ what is
the step IV of that input?
(A) BONE THE PRE OVERNEW
(B) THE PRE BONE NEW OVER
(C) THE BONE PRE OVER NEW
(D) PRE BONE THE OVER NEW

12. Given the following input— SYM REACH LAD PHOTO CAL
what step will the following arrangement?
REACH LAD PHOTO SYM CAL
(A) VI
(B) V
(C) IV
(D) III

13. If Step VI of a given input be ‘MAP IND PAK RUS ENG’, what would be the input?
(A) IND MAP PAK RUS ENG
(B) IND MAP ENG RUS PAK
(C) ENG RUS IND PAK MAP
(D) RUS MAP IND ENG PAK

14. Given the following input, what would be Step VIII of the input?
Input : BANK CRIS ATTRACT WITH PRIZE
(A) PRIZE WITH CRIS ATTRACT BANK
(B) CRIS BANK PRIZE WITH ATTRACT
(C) PRIZE WITH BANK ATTRACT CRIS
(D) CR15 BANK ATTRACT WITH PRIZE

15. In which step will we get the same arrangement as the input?
(A) VIII
(B) IX
(C)X
(D)XI
Directions—(Q. 16—20) In each question below is given a statement followed by three assumptions numbered I II and III. You have to consider the statement and the assumption, and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Then decide which one of the answers, (A), (B), (C) and (D) is correct.
16. Statement : Considering the tickets sold during the last seven days, the circus authorities decided to continue the show for another fortnight which includes two weekends.
Assumptions:
I. People may not turn up on weekdays.
II. The average number of people who will be visiting circus will be more or less the same as that of the last seven days.
III. There may not be enough responses at other places.
(A) None is implicit
(B) Only II is implicit
(C) Both I and II are implicit
(D) Only III is implicit
17. Statement : The telephone company informed the subscribers through a notification that those who do not pay their bills by the due date will be charged penalty for every defaulting day.
Assumptions:
I. Majority of the people may pay their bills by the due date to avoid penalty.
II. The money collected as penalty may set off the losses due to delayed payment.
III. People generally pay heed to such notices.
(A) Only I and II are implicit
(B) Only II and III are implicit
(C) Only I and III are implicit
(D) All are implicit

18. Statement The national air carrier has decided to start a weekly air service from town ‘A’ to town ‘B’.
Assumptions:
I. There will be enough passengers to make the operation economically viable.
II. Other carriers may not start such service.
III The people staying around these towns can afford the cost of air travel.
(A) Only I is implicit
(B) Both II and III are implicit
(C) Both I and II are implicit
(D) ALL are implicit

19. Statement : A group of friends decided to go for a picnic to Dum Duma Lake during the next holiday season to avoid crowd of people.
Assumptions:
I. Generally many people do not go to Dum Duma Lake.
II. People prefer other spots to Dum Duma Lake.
III. Many people do not know about Dum Duma Lake.
(A) Only I is implicit
(B) Only II is implicit
(C) Only I and II are implicit
(D) All are implicit
20. Statement : “Wanted a two bedroom flat in the court area for immediate possession”—Advertisement.
Assumptions:
I. Flats are available in court
II. Some people will respond to the advertisement.
Ill. It is a practice to give such an advertisement.
(A) Only I and II are implicit
(B) Only II is implicit
(C) Only III is implicit
(D) All are implicit

21. pq—rqp—qrrq—p—rrqpp—r
(A) rqpqr
(B) qprrq
(C) qrprp
(D) rppqq

22. nnt—qqn—tt—qnn—tq-.
(A) nnqtq
(B) qntnq
(C) tnqtq
(D) ttqtq

Directions(Q. 23 and 24)
P + Q means P is the brother of Q
P – Q means P is the sister of Q
P x Q means P is the father of Q
P ÷ Q means P is the mother of
Q.
23. A÷B-C x D,
then A is D
(A) Sister
(B) Aunt
(C) Mother
(D) Grandmother
24. Which of the following shows that V is the grandmother of Y?
(A) VxR+KVY
(B) V÷RxK-Y
(C) V÷R+KxY
(D) VxR-K÷Y
25. How many pairs of letters are there in the word STRAIGHT FORWARD which have numbers of letters between them in the word equal to the number of letters between them in English alphabet?
(A)4
(B)5
(C)6
(D)7

26. Milk: Butter
(A) Banana : Fruit
(B) Juice : Health
(C) Wood: Paper
(D) Chili Spices
27. Hat : Headwear
(A) Shark : Fish
(B) Crocodile : Terrapin
(C) Shoe : Socks
(D) Glove: Hand
28. Horse : Cow
(A) Milk: Ice-cream
(B) Mars : Moon
(C) Snow : Water
(D) Pink: Blue
29. Hair : Head
(A) Teeth : Mouth
(B) Tea-leaves : Mountain slopes
(C) Hand: Arm
(D) Footpath : Road

30. Fore: Hind
(A) Sky:Space
(B) Land:Sea
(C) North : South
(D) Face:Neck

Directions—(Q. 31—35) Read the following information to answer the questions— A, B, C, D and E are sons of P, Q ,R, S and T but not in the same order.

Match the right mother and son on the basis of the information given below—
Q is not B’s or C mother.
A’s or Es mother is not T.
C is not R’s son.
E is not Q’s or S’s son and his mother’s name does not start with the letter ‘R’.
A’s mother is not Q or R
31. Who is S’s son?
(A)A
(B)B
(C)C
(D)D
32. Who is C mother?
(A)P
(B)R
(C)S
(D)T
33. Who is Q’s son?
(A)A
(B)D
(C)B
(D)E
34. Who is P’s son?
(A)B
(B)C
(C)D
(D)E

35. Who is son of R ?
(A)E
(B)A
(C)B
(D)D
Lflrections—(Q. 36-40) In each of the following number series, two terms are put within brackets. Mark in the answer-sheet—
(A) If both the bracketed terms are right;
(B) If the first bracketed term is right and second is wrong;
(C) If the first bracketed term is wrong and second is right;
(D) If both the bracketed terms are wrong.
36. 5, 17, (30), 73, 129, (225)
37. 11, 29, (55), 89, (131), 181
38. 3, 12, 28, 32, (42), (57), 61, 70, 86
39. 2,3,6, (11), 18, (27), 38
40. 4, 14, (18), (24), 31, 36, 38, 48, 53

Directions—(Q. 41-45 )Choose the odd one.
41.
(A) YNHIA
(B) SGRFI
(C) ISEPU
(D) FHUJU
42.
(A) PROUD
(B) DRIVER
(C) WHEAT
(D) TRAIN

43.
(A) CXHIA
(B) RCFCL
(C) MTOWF
(D) CPRSV

44.
(A) JOT
(B) OUT
(C) TEN
(D)DIN

45. (A) HR
(B) GT
(C) KP
(D) FU

Directions—(Q. 46-49) Read the following information and answer the questions given below it. If ranks of five candidates P, Q ,R S and T are arranged in ascending order of their marks in Numerical Ability, T is the fourth and S is the first. When they are arranged in the ascending order of marks in General Awareness, P takes the place of T and T takes the place of Q. R’s position remains the same in both the arrangements. Q’s marks are lowest in one test and highest in the other test. P has more marks than R in Numerical Ability.
46. Who has secured the highest marks in General Awareness?
(A)Q
(B)T
(C)S
(D)R
47. Who has secured the highest marks in Numerical Ability?
(A)S
(B)R
(C)P
(D)Q
48. Which of the following groups of candidates has improvement in rank in General Awareness as compared to that in Numerical Ability?
(A) SPT
(B) PSR
(C) QST
(D) SPQ
49. Whose marks in General Awareness are more than R’s marks in General Awareness?
(A) Only P’s
(B)P’s, Q’s and S’s
(C) P’s, S’s and T’s
(D) P’s, Q’s and T’s

50. In a certain code CAMEL is written as XPOGT and RABBITS as YPUULFZ. How can AIRMAIL be written in that code?
(A) PIYOPLT
(B) PLYOPTL
(C) PLROPLT
(D) PLYOPLT

Answers:

1 A
2 C
3 A
4 B
5 D
6 C
7 A
8 D
9 D
10 B
11 C
12 B
13 D
14 C
15 C
16 B
17 D
18 C
19 D
20 A
21 D
22 C
23 D
24 B
25 C
26 C
27 D
28 B
29 A
30 C
31 A
32 D
33 B
34 D
35 C
36 C
37 A
38 C
39 A
40 D
41 D
42 B
43 C
44 B
45 A
46 B
47 D
48 A
49 C
50 D
: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read more:
Close